Publisert: 29.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Nye koster etter nesten 10 år

Den første januar 2007 overtok sønnen Jon Morten gården sammen med kona Ann Karin.


Nye koster etter nesten 10 år

Den første januar 2007 overtok sønnen Jon Morten gården sammen med kona Ann Karin.

 

Jon Morten er 33 år og har utdannelse fra handelskole og i mekaniske fag. Ann Karin har jobbet i bank, men sa opp jobben i vinter for å begynne som svineprodusent.

– Det er store forandringer med mye nytt og en helt annen hverdag, sier Ann Karin, som ikke har noen bakgrunn fra gård.

Det var ikke selvsagt at Jon Morten skulle overta gården. Han har tre eldre søstre, og det var kanskje derfor han ikke tok noen landbruksfaglig utdannelse.

– Trodde aldri jeg skulle komme til makta, sier Jon Morten og smiler og ser på Ann Karin. Videre drift i neste generasjon er kanskje også sikret i sønnen David på 11, og datteren Malin på 7.

 

Er aktivt med

Ann Karin er med i fjøset hver dag. Hun har liksom naturlig fått ansvaret for fødeavdelingen. – Rett person på rett plass, sier Jon Morten. Ann Karin forstår ikke helt hva og hvor purkene vil. Hun har holdt på med hest i mange år og synes det er lettere å forholde seg til hester.

– Og så var det jo bare én, sier hun og smiler og legger til:

– Hesten ble jeg jo kjent med over flere år.

Men kårfolket har ikke gått helt av med pensjon. De er ofte med i grisehuset og steller grisene.

– Vi kaller dem aktive konsulenter, sier Ann Karin med et lurt blikk, som vi tolker som at de er med hver dag.

 

Ny livdyravdeling

Ved påsketider ble det tatt i bruk en ny livdyravdeling. Tilbygget er på ca 400 m2, med plass til ca 140–150 purker, med et stort verksted i kjelleren. En egen livdyravdeling har vært savnet hele tiden og løser et tidligere problem. Som leverandør til oppstart av nye besetninger har det blitt mye leveranser av drektige og bedekningsklare purker. Oppstalling av drektige purker krever stor plass, og det førte til at det ble opphopning av for store griser i smågrisavdelingen. – Flere ganger har vi hatt nesten slakteferdige griser i smågrisavdelingen like før en leveranse av livdyr, sier Erling. Men det skal bli bedre nå. Både dyr for salg og dyr til eget påsett får nå bedre plass. I tillegg er det egne inseminasjonsbokser i tilbygget. Totalt er grisehuset nå på nesten 1500 m2.

 

Hva nå?

Jon Morten og Ann Karin ser lyst på fremtiden. De har overtatt en veldrevet besetning med et stort potensial. I tillegg har de en produksjon som er framtidsrettet.

– Jeg tror det vil bli økt interesse for SPF-griser framover, særlig i store besetninger, sier Erling. Han spår at SPF-griser kanskje vil utgjøre så mye som 10% av den totale produksjonen om 10–12 år. I dag utgjør den cirka to prosent.

Vi spør hva de ser på som den største utfordringen, og får til svar at det er å holde fokus på smittepresset for å holde besetningen sykdomsfri og opprettholde SPF-status. På sikt skal det bygges nytt og større inngangsparti, kontor og fôrsentral. Men først skal kårfolket bygge kårbolig.

– Det blir nok det neste byggeprosjektet, sier Jon Morten og smiler.