Publisert: 28.05.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Ny teknologi i rånetesten

Ny teknologi og metodikk skal brukes for å uttrykke tilvekst og fôrforbruk på andre måter i avlsarbeidet. Vi har uønska genetiske sammenhenger mellom egenskapene i dag. Derfor kan ny metodikk bidra til større genetisk framgang.


Ny teknologi i rånetesten

Ny teknologi og metodikk skal brukes for å uttrykke tilvekst og fôrforbruk på andre måter i avlsarbeidet. Vi har uønska genetiske sammenhenger mellom egenskapene i dag. Derfor kan ny metodikk bidra til større genetisk framgang.

 

Tilvekst og fôrforbruk har uønska genetisk sammenheng med noen av de andre egenskapene i avlsmålet. Dette begrenser den avlsmessige framgangen. Per i dag registreres tilvekst og fôrforbruk som «alder ved 100 kg» og som «sum opptatt fôr i perioden fra 25 til 100 kg» i rånetesten. Denne måten å registrere tilvekst og fôrforbruk på, gjør at utviklinga til hvert enkelt dyr neglisjeres. Vi tar altså ikke hensyn til om en råne har vokst raskt en periode og seint en annen periode. 

I internasjonale fora er det nå mer fokus på å uttrykke ulike egenskaper som kurver istedenfor enkle registreringer. Det kreves imidlertid en annen metodikk enn den som brukes i dag for å kunne utnytte kurvene i avlsverdiberegninger.  

 

VEKTER INSTALLERES I 2004 

I løpet av høsten/vinteren 2004/2005 skal det installeres vekter i alle de 72 bingene i rånetesten. Med disse nye vektene vil hver eneste gris bli veid hver eneste gang den er inne i fôrstasjonen. På denne måten kan vi uttrykke tilveksten til hver enkelt gris som en kurve. Da vil det antakelig komme fram at to griser med lik alder ved 100 kg kan ha ulik vekstkurve. 

Ved å undersøke disse vekstkurvene og sammenhengen mellom dem og andre egenskaper i avlsmålet, vil vi muligens finne at en bestemt periode i løpet av testen har god sammenheng med rånens tilvekstkapasitet og samtidig en mindre ugunstig korrelasjon til andre egenskaper. Eventuelt kan det komme fram at en bestemt fasong på tilvekstkurven er mer gunstig enn en annen.  

 

INFORMASJON OM FÔROPPTAKET FINNES 

Per i dag har vi registrert hvor mye fôr hver enkelt råne spiser hver dag. Ved å bruke samme metodikk kan fôropptaket også uttrykkes som en kurve. Disse opplysningene om fôropptaket kan, sammen med de nye opplysningene om vektene, også gi oss informasjon om fôrutnyttelsen, og hvordan denne endrer seg med økende alder/vekt. Vi vil også få informasjon om hvordan fôropptaket endrer seg med økende vekt, noe vi ikke veit nok om i dag.  

 

BEDRE KVALITET PÅ DATA 

I dag veies rånene manuelt ved innsett og avslutning i rånetest. Installasjon av vektene vil på sikt gi en effektivisering av arbeidet i rånetesten, ved at dette ikke blir nødvendig. Fordi grisene vil bli veid flere ganger i løpet av hver eneste dag, er det rimelig å tro at kvaliteten på dataene blir bedre enn i dag.  

 

NY METODIKK UTVIKLES 

Metodikkutviklinga skal utføres av Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap på NLH. Vektene vil bli installert i rånetesten i løpet av høsten og kommende vinter, og datainnsamlinga vil da begynne. Når det er samlet inn tilstrekkelige datamengder, vil dataene bearbeides og metodikken utvikles ved NLH, forutsatt at prosjektet får finansiering.

Prosjektet er delfinansiert fra Stiftelsen Lantbruksforskning i Sverige, og resten søkes det om fra Norges Forskningsråd. Resultatene av dette arbeidet vil bli implementert i avlsarbeidet i 2008/2009.