Publisert: 21.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Norsk kvalitetsskinke i butikk


Norsk kvalitetsskinke i butikk

 

Norsk langtidsmoden spekeskinke er nå å finne i butikk. Dette er skinke fra tung gris, slaktet åtte til ni måneder gammel, og hvor sluttfôringen ofte er spesiell og kanskje hemmelig. Skinka er deretter lagret minst 12 måneder, også det på en spesiell måte. Grillstadbedriften Stranda Spekemat på Sunnmøre satser trolig aller mest på denne nisjen. De har hatt skinke på markedet siden i sommer, og selger blant annet gjennom Ultra- og Menybutikker. Det meste selges som ferdig skiva skinke i 100 grams pakninger merket med 12 måneders. Prisen er ca. 40–50 kroner hektoen i butikk.

– Vi har budsjettert med et salg på 12 tonn slik skinke i 2006, forteller markedsjef Oskar Gjerde i Grillstad. Det tilsvarer omtrent det dobbelte i kilo hel skinke: Omregnet til antall gris betyr det skinke fra nærmere 1500 griser. Stranda Spekemat er sammen med Gilde størst på spekeskinke i Norge.

– I februar kommer vår kvalitetsskinke i butikkene, forteller utviklingsdirektør Ragnhild Solheim i Gilde. Mens Grillstads kvalitetsskinker har bakgrunn fra grisefjøs i Rogaland, kommer Gildes fra Gudbrandsdalen og modnes i Østerdalen. Prisen på produktene blir trolig nokså like, også Gilde vil selge skinka i skivet form.

– Vi er spent på salget, men har budsjettert med salg tilsvarene 2000 skinker i 2006, forteller Solheim.

Også flere lokale aktører fra Agder i sør til Troms i nord satser på norsk kvalitetsskinke. Flere er allerede på markedet med langtidsmodna skinker.

Kampen mot importskinka er dermed i gang, men det meste av kvalitetsskinke er fortsatt import. Ei EU-kvote på 200 tonn hel skinke auksjoneres bort årlig. Det er italiensk og spansk kvalitetsskinke som kjøpes. Men en del av importen er trolig «billig» skinke som ikke er langtidsmodna. Den italienske Pharmaskinka har et beskyttet navn og holder jevn høy kvalitet. Den spanske Serranoskinka er kanskje enda bedre, men variasjonen er stor. Her finnes også billige varianter. Det er den spanske som vokser mest på import. I 2004 økte skinkeimporten kraftig, og særlig fra Spania. Det ble dette året importert dobbelt så mye skinke fra Spania som fra Italia.