Publisert: 10.03.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Norge har aldri produsert så mye gris

Det har aldri vært produsert mer svinekjøtt i Norge enn  akkurat nå, regnet i kilo. Selv om tilførslene de første ukene av 2017 ligger litt lavere enn tilsvarende tid i fjor, økte totalproduksjonen i fjor sterkere enn på svært lenge.


Norge har aldri produsert så mye gris

Det har aldri vært produsert mer svinekjøtt i Norge enn  akkurat nå, regnet i kilo. Selv om tilførslene de første ukene av 2017 ligger litt lavere enn tilsvarende tid i fjor, økte totalproduksjonen i fjor sterkere enn på svært lenge.

I 2016 ble det produsert 1 571 963 griseslakt i Norge i følge Animalias slaktestatistikk. Det er ikke mindre enn 58 215 flere slakt enn året før, og solid rekord når det kommer til antall slaktede dyr. I tallene inngår det totaltall for gris, VAK-gris og flådd gris. (Slaktegris er i Animalias definisjon et slakt som veier fra og med 40,1 kilo til og med 125 kilo. Slaktegris består av slakt av begge kjønn, hvor hanngrisene er fysisk kastrert. Samme regelverk gjelder også for immunkastrerte hanngriser (VAK-griser)).

Det forrige rekordåret var 2012, men da ble det produsert 45 000 færre griseslakt enn i fjor. Fagsjef Morten Røe skriver på Animalias hjemmesider at vi i 2016 passerte 127 millioner kilo med vanlig slaktegris, noe som er fire millioner kilo mer enn året før da den forrige rekorden ble satt.   

 Av statistikken ser vi imidlertid at middelvekt per slakt uten hode/labb har gått noe ned. Andre viktige endringer som mange vil merke seg er at kjøttprosenten fortsetter å gå ned. Middelprosenten for 2016 ble 60,19.