Stikkord:
Nordens børsnoterte kjøttsamvirker
I 1991, mens Finland ennå sto utenfor EU, kollapset det finske kjøttsamvirket. Sentralorganisasjonen til distriktsorganisasjonene, Producenternas Köttcentrallag (PKC), gjorde det enkelt. De avviklet sin sentralorganisasjon og delte boet. Opp av ruinene sto to store og en liten produsenteiet organisasjon. Fra da av skulle de konkurrere med hverandre i det finske markedet.
Den største av de to store heter i dag HK Scan. Den andre heter Atria, et navn som før kollapsen var det finske kjøttsamvirkets «Gilde-merke». HK Scan har sin produsentforankring i det sydlige Finland, med Åbo og Helsingfors som nærmarkeder. Atria har hovedtyngden av kjøttprodusentene lenger nord, i Österbotten. Nå skulle de konkurrere med hverandre i hele det finske markedet, der noen få store dagligvarekjeder dominerer markedet.
Begge innså at det finske markedet alene tilbød sterkt begrensede vekstmuligheter. Begge innså også at kjøttprodusentenes evne og vilje til å bidra til nødvendige investeringer og en potensiell vekst utenfor landets grenser var stort sett fraværende. På denne bakgrunn rettet de sine øyne mot Børsen i Helsingfors. Ingen av produsentorganisasjonene bak de to nyskapte kjøttkonsernene ønsket å gi fra seg makten og myndigheten i selskapenes årsmøter. Samtidig skulle de gjøre seg lekre for investorer på børsen. Begge formulerte da sine agn til investorene. Begge er relativt likelydende, så for enkelhets skyld ser vi nå nærmere på HK Scan:
HK Scans centrala finansiella mål
• Rörelsevinst: över 5 procent av omsättningen
• Avkastning på eget kapital: över 15 procent
• Soliditet: över 40 procent
• Utdelning: minst 30 procent av nettoresultatet
I nåværende HK Scan ble aksjene inndelt i to klasser. A-aksjer til børsens investorer, som får én stemme per aksje i generalforsamlingen, og K-aksjer til produsentorganisasjonene, som får 20 stemmer per aksje. Slik har det seg at kjøttprodusentene der sitter på 13,74 prosent av aksjene, men har 76,11 prosent av stemmene i generalforsamlingen. Av de 23,89 prosent av stemmene som de børsnoterte aksjene står for, sto for øvrig det norske oljefondet ifølge egne opplysninger ved årsskiftet for 0,62 prosent. Danish Crown har 0,28 prosent av stemmene i HK Scan – en «vennligsinnet» posisjon fra en tidligere epoke.
Slik selskapene er konstruert i dag, skal det en betydelig økonomisk krise i konsernet til, for at A-aksjene skal ha noen interesse for «fiendtlige» strategiske investorer. Kontrollen ligger trygt i den finske produsentorganisasjonen LSO. Men for pensjonskasser og investeringsfond er det en plassering som åpenbart er interessant, etter aksjonærlisten å dømme. Avkastning er formulert i de finansielle mål. Veksten er formulert i strategien. Ser vi nærmere på HK Scans prestasjoner i 2008, får vi følgende resultat:
Nyckeltal 2008
– omsättning: 2 294,6 miljoner euro
– rörelsevinst: 38,1 miljoner euro
– rörelsevinst, %: 1,7
– anställda: ca 10 000
Det økonomiske resultatet ligger mildt sagt langt fra målet. Etter at HK Scan overtok den industrielle virksomheten i det etter hvert lutfattige svenske kjøttsamvirket Swedish Meats, nå Scan AB, har konsernet støtt på betydelige utfordringer i Sverige. Sverige er stort for HK Scan, og står for om lag 50 prosent av totalomsetningen. En gammeldags og uhensiktsmessig industristruktur er nedarvet fra Sveriges Slakteriförbunds dager, og noen kultur for overskudd på over fem prosent av omsetningen har svenskene aldri vært i nærheten av. Men oppryddingen er i gang, og konsernets finske ryddegutt har tatt over sjefsstolen i Stockholm. Han hadde nettopp ryddet opp i HK Scans investeringer i Baltikum. Der er det heller ikke så greit for tiden.
I Finland bød fjoråret på andre problemer. Her sviktet logistikken i tilknytning til det nye sentrale logistikksenteret for ferdigvarer, med sviktende leveringsevne til kjedene som resultat. Det kostet nok den forrige konsernsjefen jobben, men en arvtaker er på plass.
Det som ser ut til å ha gått greit, er virksomheten i Polen. Her tok HK Scan i et 50/50-samarbeid med Danish Crown det største børsnoterte kjøttkonsernet, Sokolów av børs. Dermed ble de relativt «søvnige» finansielle investorer, som hadde samlet det polske kjøttkonsern, avløst av strategiske investorer med kompetanse på kjøttindustri og evne til å ta ut fusjonsgevinster. Det ser ut til å ha hatt en gunstig virkning på utviklingen.
Sokolów er ikke Polens største kjøttindustri. Størst er det gamle statseide Animex. Animex er i dag et heleid datterselskap av verdens største produsent av svinekjøtt, Smithfield Foods i Smithfield, Virginia, USA.