Stikkord:
Nesbuer på topp blant foredlingsbesetningene
Kari og Thore Eggum, Fenstad, ble vinnere av det første foredlingsbesetningsoppgjøret for duroc. Og Hvam videregående skole ved Arve Sunde, Årnes, vant landsvinets foredlingsoppgjør.
Det er verdt å merke seg at begge disse to besetningene kommer fra Nes kommune på Romerike i Akershus fylke. Hos landsvinbesetningene ble det ”close race” i år, med vinneren de to foregående år, Jan og Tonje Botilsrud på andre plass og Torill og Jon Kåre Nesdal, på tredje plass.
TO OPPGJØR
Det gamle foredlingsoppgjøret tok hensyn til det gamle avlsmålet hos landsvin. Det ble videre gjort korrigeringer hos durocbesetningene slik at disse ble rangert sammen med landsvinbesetningene. Duroc er en spesialisert farlinje i svineavlen, mens landsvin mer og mer har utviklet seg til å bli en morlinje. Når besetningene skal rangeres er det derfor hensiktsmessig å rangere dem etter rase, noe som har resultert i to foredlingsbesetningsoppgjør.
DETTE LIGGER BAK
Fire hovedelementer står som grunnpillarer for foredlingsoppgjøret:
Avlsmessig framgang direkte uttrykt gjennom purkeseleksjon, inntak av kull til test og testresultater som igjen påvirker seleksjon av purker og råner.
Innavlsstyring som skal stimulere til lav innavlsøkning som måles i rånebruk og rekrutteringsstrategi i egen besetning.
Drift og produksjonsresultater skal være best mulig både med tanke på økonomi i egen besetning og produksjon av nok testdyr av riktig kvalitet.
Datakvalitet i form av hyppig innsending og riktige registreringer er helt avgjørende for at avlsarbeidet skal gå i den retningen som er ønskelig.
AVLSVETERANER
Årets vinnere er blant veteranene i norsk svineavl hos hver sin rase. Hvam har vært foredlingsbesetning for landsvinrasen siden starten i 1963. Eggum, som først drev med landsvin, har vært foredlingsbesetning for durocrasen siden 1993. Begge besetningene har over tid vært høyt oppe på rangeringene som er gjort mellom foredlingsbesetningene, men ingen har vunnet tidligere. Elementer som høy avlsverdi på aktive purker, stor andel førstekullspurker, riktig rånebruk og sterke testresultater kjennetegner både Hvam og Eggum. Det er da heller ingen overraskelse at gode eliteråner som Donald, Aias, Eros, Xerox, Blomst og Beilar kommer fra disse to besetningene.
AMBASSADØRER
Framover vil internasjonal aktivitet bli stadig viktigere for Norsvin og svineprodusentene. Foredlingsbesetningene skal være gode ambassadører med tanke på dette gjennom høy avlskvalitet, forskriftsmessig smittebeskyttelse og gode produksjonsresultater. Disse to besetningene er også gode markedsførere av norsk gris når Norsvin og Norsvin International har besøk som skal overbevises om at norsk landsvin og duroc er i verdensklassen. Begge disse besetningene har for eksempel sendt purker til USA, og dyra fungerer godt også i sitt nye miljø.
Landsvin
Her er de 15 beste av de 53 besetningene som deltok i årets foredlingsbesetningsoppgjør for landsvin:
Plass
Navn
Sum
Plassering i fjor
1.
Hvam videregående skole, Akershus
82,2
5
2.
Botilsrud, Jan og Tonje, Hedmark
82,0
1
3.
Nesdal, Torill og Jon Kåre, S. & Fjordane
80,0
2
4.
Aarskog, Jan, Hedmark
73,6
3
5.
Landrø, Lorents og Aud J., S-Trøndelag
69,7
10
6.
Syverstad, Anne K./Hjørne, Østfold
68,5
4
7.
Kalager, Lars Johan, Vestfold
66,3
11
8.
Håheim, Terje, Hordaland
66,0
8
9.
Hansen, Inger Berit og Per, Akershus
62,9
13
10.
Benum, Mari, N-Trøndelag
60,0
20
11.
Langmo, Bodil og John, S-Trøndelag
59,3
23
12.
Øverbø, Hans Petter, Telemark
57,9
6
13.
Langsbakken, Hilde Martha, Østfold
57,0
35
14.
Aspelund, Bjørn, Hedmark
56,3
25
15.
Høgstad, Lars og Ruth, Møre & Romsdal
56,2
26
Duroc
Her er de fem beste av de 11 besetningene som deltok i årets foredlingsbesetningsoppgjør for duroc:
Plass
Navn
Sum
1.
Eggum, Kari og Thore, Akershus
77,1
2.
Rekkebo, Grete og Joar, N-Trøndelag
54,9
3.
Skurdal, Svein, Oppland
54,1
4.
Hillestad, Thorvald, Vestfold
54,0
5.
Laugsand, Liv og Sigmund, N-Trøndelag
49,9