Publisert: 10.05.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Nei til bruk av kjøttklister

Europaparlamentets komité for miljø, helse og mattrygghet har vedtatt en resolusjon som sier nei til det såkalte kjøttklisteret.  


Nei til bruk av kjøttklister

Europaparlamentets komité for miljø, helse og mattrygghet har vedtatt en resolusjon som sier nei til det såkalte kjøttklisteret.  

Det parlamentskomiteen ønsker forbud mot er bruk av trombin med fibrinogen (såkalt kjøttklister) i kjøtt. Det var Europakommisjonen som i februar fremmet forslag om å tillate trombin. Trombin er et enzym som får blodet i kjøttet til å koagulere og dermed kan man lime kjøttbiter sammen til et større stykke. Forslaget fra Kommisjonen gjelder bare ferdigpakket og tilberedt kjøtt. Videre sier forslaget at kjøttet kun skal selges ferdig pakket til sluttforbrukere og ikke til catering, flymat, restauranter eller sykehus.

 

Komiteen sier nei

Men EU-parlementets trygghetskomite sier altså nei. Den peker på at stoffet kan virke villedende for forbrukerne, og at det slikt sett ikke er i overensstemmelse med eksisterende regelverk. Resolusjonen ble fremmet av den svenske sosialdemokraten Åsa Westerlund, og det er ventet at Europaparlamentet skal behandle saken i slutten av mai.

 

Ulovlig i Norge

Trombin er per dags dato ulovlig i Norge, og de nordiske landene har vært blant de mest skeptiske til forlaget fra Kommisjonen. Blant annet varslet danskene tidlig at de ville stemme imot forslaget. Den negative holdningen til trombin kommer blant annet av at denne prosessen med å lime sammen kjøttstykker vil kunne føre til at man får overflatebakterier i kjernen av biffen, og ikke bare på utsiden.