Publisert: 01.12.2009 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Når verdikjeden blir for kostbar

De danske svineprodusenter har i over et år tapt penger på hver eneste gris de har sendt til slakting i Danmark, enten det er hos store Danish Crown eller hos «lillebror» Tican.


Når verdikjeden blir for kostbar

De danske svineprodusenter har i over et år tapt penger på hver eneste gris de har sendt til slakting i Danmark, enten det er hos store Danish Crown eller hos «lillebror» Tican.

I denne håpløshetens situasjon har mange lett etter en vei ut av uføret. Slike veier har de funnet. For noen ble utveien å gå ut av griseproduksjon. Men for mange har veien ført til tyske slakterier. Der kan danske svineprodusenter få en pris for slaktegrisen som helt åpenbart utgjør «den lille forskjellen».

Slaktemarginene på gris er ganske magre, og tåler veldig dårlig noe betydelig fall i slaktevolumet. Når tilførslene av slaktegris svikter har ikke Danish Crown på kort sikt noe annet valg enn å stenge skjærelinjer og slakterier, og å tilpasse disponibel arbeidskraft til det nye og reduserte volum. I løpet av et år har de nedlagt ti avdelinger. To slakterier er stengt. 2600 medarbeidere har mistet jobben. Eksporten av levende slaktegris fra Danmark til Tyskland viste i fjor en betydelig økning.

I mars la så administrasjonen i Danish Crown fram en plan som skulle sikre konkurranseevnen i tilførselsmarkedet. DC FUTURE var besparelsesprogrammets navn, og de besparelser som skulle oppnås beløp seg til DKK 470 mill. Men dette var ikke nok til å kunne konkurrere mot Tyskland. Den første uken i mai ble det klart at danske svineprodusenter i løpet av årets tre første måneder hadde sendt over 300 000 slaktegris til slakting i Tyskland – en økning fra 220 000 i samme periode året før.

Danish Crown måtte til med hardere lut for å snu utviklingen. Til representanskapsmøtet i Danish Crown i mai, som i antall delegater nærmest er som et kompakt årsmøte å regne, kom en samlet plan på bordet, en plan som skal «sikre konsernets konkurrensedygtighet og råvareleveranser». Det nye kostnadsreduksjonsmålet er satt til DKK 1,3 milliarder, og vil medføre «massive besparelser, strukturendringer og et nytt avregningskonsept».

Litt mer konkret er tiltakslisten spesifisert slik:

1. Besparelser og forbedringer i slakteridivisjonene:

Planen, som omfatter både svine- og oksekjøttdivisjonen, inneholder bl.a. vesentlige reduksjoner av direkte og indirekte kostnader på slakterier og hovedkontor, forbedret logistikk og innkjøp, samt øket utflagging av produksjonen. Det er etablert en beredskap for raskt å kunne tilpasse kapasitetskostnadene til eventuelle endringer i råvaregrunnlaget.

2. Forbedret inntjening i foredlingsselskaper og øvrige fellesvirksomheter:

Handlingsplaner med fokus på kostnader og konkurransedyktighet iverksettes i alle selskap. Dette skal gi et vesentlig løft i datterselskapenes samlede bidrag til DCs inntjening.

3. Besparelser gjennom felles administrasjon og funksjonsdeling i Danmark:

Besparelser og forenkling gjennom opprettelse av felles administrative funksjoner og deling av en rekke spesialistfunksjoner på tvers av de danske selskaper i konsernet.

4. Reduksjon i investeringer og produksjonskapasitet i Danmark:

Investeringsbudsjettet i konsernets danske virksomheter reduseres til et absolutt minimum, og ytterligere minst to danske fabrikkanlegg vil bli stengt i løpet av perioden.

5. Etablering av svineslaktekapasitet i Tyskland:

DC vil skaffe seg tilgang til svineslaktekapasitet i Tyskland med fokus på lokal produksjon og bench-marking. Danish Crown er allerede etablert med storfeslakting i Tyskland. Danish Crown driver også skjæring og finstykking/ konsumentpakking i et eget anlegg i Oldenburg, der også Tulip Food driver foredling og skjæring og pakking av bacon, også for det nordiske marked.

6. Besparelser på DCs utgifter til organisasjonene på Axelborg:

Besparelser gjennom forenkling og effektivisering av den service DC får på organisasjonsområdet. (Landbrukets sentrale organisasjoner, herunder Danske Slagterier, Mejeriforeningen og Landbrugsraadet, har alt vedtatt å gå sammen. På Axelborg drives også nasjonal opplysningskontorvirksomhet for bedriftenes regning, og ikke minst næringspolitisk virksomhet.

7. Nytt markedsorientert avregningskonsept:

DC vil tilby svineprodusentene et nytt avregningskonsept med utgangspunkt i markedet og med optimeringsmuligheter for både store og små leverandører. Formålet er å sikre et bredere råvaregrunnlag til gavn for alle medlemmer.

8. Reduksjon i de danske lønnskostnader:

Det danske lønnsnivået utgjør DCs største enkeltutfordring på kostnadssiden. Gjennom en ny overenskomst skal det skapes mulighet for reduksjon i de danske enhetskostnader til lønn med 20 prosent. Det er i og for seg ikke det alminnelige lønnskostnadsnivå i Tyskland som er Danish Crowns problem. Problemet er at vesentlige deler av den tyske kjøttindustrien ikke sysselsetter egne ansatte ved sine produksjonslinjer. Arbeidskraften er stort sett innleid gjennom østeuropeiske bemanningsentreprenører, som ikke bare kan tilby vesentlig lavere lønnskostnader, men nok også fritar administrasjonen for sykefraværsrelaterte problemstillinger.

9. Fjerning av politiske konkurrensehandikap:

DC krever at urimelige politiske særbyrder som truer selskapets råvareleveranser og internasjonale konkurransedyktighet fjernes. Med denne nipunktslisten skal Danish Crown bli internasjonalt konkurransedyktig, og samtidig sikre sine medlemmer at den verdikjede- og distribusjonsveien de eier og driver i fellesskap skal sikre avsetning og lønnsomhet i deres egen svinekjøttproduksjon.