Publisert: 01.10.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Mulighetsrommet

De siste måneders hendelser og utvikling har gitt norske svineprodusenter og norsk svinekjøttproduksjon et mulighetsrom som vil komme til å prege framtida til næringen.


Mulighetsrommet

De siste måneders hendelser og utvikling har gitt norske svineprodusenter og norsk svinekjøttproduksjon et mulighetsrom som vil komme til å prege framtida til næringen.

I dette rommet finner vi:

• Økt etterspørsel etter svinekjøtt og et marked i balanse

• Norsk gris og helsestatus

• Sikring av et framtidig nasjonalt avlsarbeid

Økt etterspørsel etter svinekjøtt og et marked i balanse er det viktigste tiltaket for økonomien i svinenæringen. Det er derfor helt naturlig at dette får stor oppmerksomhet. Det er også naturlig at dette står svineprodusenten nær i det daglige arbeidet. Samtid er det viktig å ha et langsiktig perspektiv, fordi historien har vist at en raskt kan havne i en ny overproduksjon om en ikke spiller kortene riktig. Med en reformkåt regjering er det viktigere enn noen gang at en tenker strategisk klokt når en før eller siden vil møte reformene som regjeringen har sagt den vil fremme. Denne strategiske klokskapen bør også inneholde en tanke om hvilke mulighetsrom vi nå har som kan gjøre næringa mer robust for framtida. Den bør etter min mening ta utgangspunkt i ei næring som per i dag oppfyller sitt samfunnsoppdrag, og regjeringens mål om økt norsk matproduksjon, effektivitetsutvikling samt produksjon av ernæringsmessig god og trygg mat.

Oppmerksomheten rundt MRSA og måten den er blitt håndtert på av norske svineprodusenter har bidratt til styrket omdømme for norsk svinekjøttproduksjon. Vår unike MRSA-status er resultatet av en villet politikk. Når en har valgt å legge store ressurser i forebyggende helsearbeid, sanering av sjukdom og i å styrke dyrevelferden, samt i å ha et konkurransedyktig nasjonalt avlsarbeid og en restriktiv importpolitikk, så skyldes dette en villet politikk. Med de utfordringene en ser i norsk kyllingproduksjon kan en trygt si at en villet politikk i norsk svineproduksjon har vært en suksess. Spørsmålet som nå bør stilles er hvilken villet politikk vi vil ha framover. Med utgangspunkt i dagens gode svinehelse, struktur, organisering og geografiske plassering (langt mot nord), vil Norge og norsk svineproduksjon ha en unik mulighet til å videreutvikle sine fortrinn. Visjonen bør derfor være å løfte opp Norge som en «grønn lunge» av frisk svinegenetikk som er tilgjengelig for hele verden. Visjonen bør ikke bare være frisk svinegenetikk, men frisk genetikk hos alle husdyr og planter. Etter min mening vil det gi norsk landbruk en unik mulighet til vekst og utvikling gjennom eksport av friske gener i tillegg til produksjon av trygg mat. Norsk landbruks fortrinn vil bli satt på det globale kartet. Vi vil derfor utfordre myndighetene til å ha synspunkter om dette mulighetsrommet.

Gjennom avtalen med Topigs og dannelsen av selskapet Topigs Norsvin har vi lagt grunnlaget for et framtidig nasjonalt avlsarbeid gjennom tilgang til, og utvikling av, et konkurransedyktig avlsmateriale. I lys av det en erfarer innen avlsarbeid på kylling viser det betydningen av å ha et nasjonalt avlsarbeid. Dannelsen av Topigs Norsvin gir også en ny mulighet til å øke verdiskapingen for norsk svineproduksjon. For å fylle dette mulighetsrommet har styret i Norsvin SA vedtatt et utviklingsprogram som skal gi svar på hvilke områder innen Norsvins kjerneområde som må prioriteres og utvikles. Myndighetene vil bli invitert med i dette arbeidet.

Olav Eik-Nes