Publisert: 10.06.2017 Oppdatert: 10.08.2018

Stikkord:

Mattilsynets slaktegriskontroller i Rogaland:

-Mange har en jobb å gjøre

– Det blir en god stund til vi har full oversikt over tilstanden i alle slaktegrisbesetningene i Rogaland. Inntrykket er likevel så langt at mange har en jobb å gjøre, sier Odd Ivar Berget.


Bilde: avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet.  

 

Han er avdelingssjef for Mattilsynet i Sør og Vest, avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord. Berget sier at beslutningen om å gjennomføre kontroller i alle fylkets slaktegrishus er ganske ambisiøs.
– Vi startet i sommer, men har en stor jobb igjen å gjøre før vi har full oversikt. Mange kontrollbesøk gjenstår, og vi fortsetter ut over høsten, sier Berget til Svin.

Ingen sluttdato
Avdelingssjefen sier at tilsynets behov for statistikk og tall representerer en stor utfordring. Til de som gjennomfører de uvarslete tilsynsbesøkene i besetningene er det lagd en mal over hvilke punkter som skal kontrolleres. Her skal det gjøres konkrete registreringer slik at pålitelig statistikk kan lages i ettertid. Men ting som går ut over malen skal naturligvis også registreres hvis det er behov for det.
– Er det satt noen sluttdato for tilsynsprosjektet?- Nei, det er det ikke. Vi vil gjerne innom alle rene slaktegrisprodusenter i fylket, og det er ganske mange besøk som skal gjennomføres. Dessuten vil vi trenge tid på oppsummering og produksjon av statistikk.

«Det er ikke lett å komme i gang igjen med husdyrproduksjonen sin etter at vedtak om aktivitetsforbud er fattet»

- Odd Ivar Berget, Mattilsynet

Tas godt i mot
– Hva er inntrykket av dyreverntilstanden så langt?
– Det er litt tidlig å oppsummere det, men det er helt klart at mange har en jobb å gjøre, sier Odd Ivar Berget.
– Hvordan blir Mattilsynets folk mottatt av slaktegrisprodusentene?
– Generelt blir de tatt godt i mot. Men det vil alltid være noen som ikke er enige i det Mattilsynet gjør og påpeker, og gir uttrykk for det. Så sant det skjer i ordna former så er det noe vi lever godt med, men utskjelling er ikke akseptabelt. Vi forstår selvfølgelig at det kan bli en veldig tøff situasjon for produsenten i de tilfeller hvor vi oppdager alvorlige avvik.

Forbud mot fire-fem
– Har dere varslet mer enn én svineprodusent om aktivitetsforbud?
– Foreløpig er det snakk om en svineprodusent, ja. Varsel om aktivitetsforbud er en veldig alvorlig sak, og det skal veldig mye til før Mattilsynet går til et slikt skritt. På årsbasis har vi ikke mer enn fire-fem varsler om aktivitetsforbud totalt, og da er alle dyreslag med, inkludert pelsdyr og fjørfe. Når Mattilsynet gir et slikt varsel så skal den som rammes av det få en frist for å komme med egne kommentarer til varselet. Vi vurderer denne tilbakemeldingen før vi gjør vedtak. I denne vurderingen må vi også skjele til tidsperspektivet. Hvor mye haster det? Hvis det haster vil vi fatte vedtak om avvikling, mens saken om aktivitetsforbud går parallelt.

Vanskelig å starte igjen
– Vil det være mulig å starte opp igjen med samme dyreslag dersom vedtak om aktivitetsforbud er fattet?
– Fattet vedtak gjelder inntil videre. Hvis vedkommende på et senere tidspunkt ønsker å starte opp igjen, må vedkommende dokumentere og sannsynliggjøre sin bedrete kompetanse og evne. Det kan for eksempel gå på utdanning. Mattilsynet må være overbevist om at vedkommende er skikket il å ta produksjonen opp igjen før det blir gitt grønt lys for det. I praksis skjer ikke det ofte. Fra min tid kjenner jeg ikke til noen, sier avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet til Svin.