Publisert: 27.01.2018 Oppdatert: 27.08.2018

Stikkord:

– Lukketheten har sin pris

– Vi skårer utrolig lavt som kjøttleverandører, og er faktisk dårligst i hele bransjen. Alle som produserer svinekjøtt bør bruke enhver anledning til å snakke om produksjonen sin. 


Bilde: – Bruk alle anledninger til å snakke om hva dere gjør og hvordan maten produseres. Vi skjuler det vi driver med, men vi har ikke noe å skjule, sa Elin Hallenstvedt.

Det sa Norturas Elin Hallenstvedt da hun snakket om svinekjøttets omdømme på Norsvins fagseminar i Hamar før jul. Foredraget hennes ble holdt før de styggeste sakene fra Rogaland tikket inn i nyhetsmediene. Utgangspunktet var forbrukerunder­søkelsene som er gjort om kjøttets omdømme, undersøkelser som Svin har omtalt tidligere. 

– En av nøklene til å løfte inntrykket av grisen som svineprodusent er å vise god atferd i fjøset, kommunisere til andre hva vi holder på med, og uttrykke evne til å etablere gode relasjoner til omverdenen, sa hun.

Billig
Forbrukerundersøkelser viser at ordet «billig» er det første folk tenker på når de hører ordet svinekjøtt. 

– Det er ikke bra for omdømmet. Lav pris gir ikke inntrykk av kvalitet. Tilfeldige utvalg av stykket svinekjøtt i butikkdiskene, slik vi dessverre ofte ser, er heller ikke bra for omdømmet. Vi produserer mange varer som forbrukerne ikke ser tilbudt i butikkene i det hele tatt. Og hvor mottakelige er nordmenn for informasjon? Dessverre lite. Det er tilfeldig hva vi tar inn av informasjon. Sammenliknet med andre kjøttslag ligger dessverre svinekjøttet dårligst an når det gjelder forbrukernes omdømme og assosiasjoner til kjøtt, sa hun.

«Vi ser dem aldri»
Hallenstvedt viste til en lærer som skrev et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad for en stund siden. Han skrev at det er flere griser enn mennesker i Rogaland. Men det er ingen av oss som noen gang har sett dem. Folk ser bare bygninger av betong og stål fra utsiden, og tror at det som skjer innenfor er ren industri.

– Denne lukketheten har sin pris. Jeg kjenner meg ikke igjen i slike beskrivelser av svineprodusenter og svineproduksjon. Jeg vet at dere som jobber med gris i all hovedsak gjør en ansvarlig og god jobb for å holde dyra friske og i orden. Men det er dessverre alt for få som har anledning til å oppleve det samme. Vi skjuler det vi driver med, men vi har jo ingenting å skjule. Vi eksporterer grisehaler, mens andre land kutter dem av og ikke lar dyra beholde dem. Vi har mange gode historier å fortelle, men vi får dem ikke fram. Jeg synes derfor at dere som er ansvarlige produsenter må bruke enhver anledning til å snakke om produksjonen deres, og gjerne vise bilder og videoer. Folk må se hva dere virkelig gjør, og ikke bare kjøre forbi betongveggene og skape seg feilaktige bilder, mente Elin Hallenstvedt.