Stikkord:
Spørsmålet ble reist av Eirik Oland Nedrelid og Marit Brandt Lågøyr i rådgivningsselskapet Agenda på Norsvins årsmøte. Sammen med Hedmark Bondelags leder Erling Aas-Eng var de invitert til å snakke om svineprodusentenes omdømme og framtid.
– Kunstig kjøtt kan også komme til å være konkurransedyktig på pris, mente Agenda-representantene.
Men de framholdt også sterkt at på mange grunnleggende områder er det megatrender som spiller på lag med Norsvin og svineprodusentenes interesser. De trodde for eksempel at klima og folkehelse ville bli to tunge trender hvor svinekjøttet står veldig sterkt. De minnet også om at sittende landbruks- og matminister er utdannet sykepleier, og trolig vil holde helseperspektivet høyt.
– Svinekjøtt er absolutt magert, men det er dessverre for få som assosierer svinekjøtt med det. Helsemessig er norsk svinekjøtt konkurransedyktig med det meste, mente Nedrelid. Og helsetrenden blir stadig viktigere.
Agenda er nå engasjert av Norsvin til å kjøre et omdømmeprosjekt som går nettopp på slike problemstillinger. Hedmarks bondelagsleder Erling Aas-Eng trodde også at kunstig kjøtt var på full fart inn.
– Folk velger veggis-burger, men flyturene vil de ikke gi slipp på. Mat blir i større og større grad et moralsk spørsmål for mange. Helse, klima og dyrevelferd er tema som blir stadig viktigere. Dyrevelferdsprogrammene kommer over hele fjøla, og sporbarhet blir mer etterspurt, mente Aas-Eng.
I debatten etter innleggene kom Bjørn Ståle Bekkeheien, Rogaland med følgende hjertesukk;
– Inviter ungdom, politikere og andre til besøk i grisehuset ditt. Jobb lokalt med å vise fram hva vi faktisk gjør. Det er den viktigste omdømmejobben hver enkelt av oss kan gjøre, sa Bekkeheien.
Slaktefritt lab-kjøtt i Bath
Hvis alt går etter planen kan du kanskje om fem års tid kjøpe kjøtt dyrket fram fra dyreceller.
I følge forskere fra Bath University i England kan det bli mulig å spise bacon uten å ha slaktet en eneste gris. Miljøet ved dette universitetet skal nå være godt i gang med å utvikle slaktefritt kjøtt. Forskningsleder Marianne Ellis sier i følge BBC at det slaktefrie kjøttet kan bli en alternativ proteinkilde som kan mette hele verden. I hennes laboratorium dyrkes kultiverte griseceller på gresstrå, og målet er at de en dag kan likne på det som vi dag mener med bacon.
Forskerne regner med at laboratoriumdyrket kjøtt kan være i butikkhyllene i løpet av fem år, men hvis du skal kjøpe det i form av bacon kan det nok ta litt lenger tid. Det blir trolig en stor utfordring å gjenskape baconets tekstur og særegne smak. De første laboratoriedyrkete produktene vil trolig egne seg best i pølser og burgere.