Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Kompetansebeviset kommer


Kompetansebeviset kommer

 

Om lag 70 norske svineprodusenter tester i disse dager ut opplegget til kompetansebevis i svineproduksjonen gjennom lokale studieringer. Fra høsten er planen at alle skal få tilbudet.

Forskriften om hold av svin stiller krav om slik kompetanse, og svinenæringa har sjøl tatt initiativet og fått ballen til å rulle.

Det er lett å forstå at folk som har stelt gris gjennom et langt liv er skeptiske, både til krav om kompetanse, kvalitetssikring (KSL) og dokumentasjon. Mange ser på dette som keiserens nye klær, en ekstra arbeidsbelastning i en hverdag som er travel nok fra før.

Men uansett hvordan en snur og vender på dette; krav til dokumentasjon, sporbarhet og kompetanse i en så viktig produksjon som matproduksjonen har kommet for å bli. De hører morgendagen til. Det er neppe heller noe stort konkurransefortrinn å tilfredsstille slike krav. Det blir snart en forutsetning for å få plass i butikkhyllene.