Publisert: 04.12.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Kjøttindustrien rasjonaliserer

Det er på høy tid at det tas nye grep for å rasjonalisere kjøttindustrien her til lands.


Kjøttindustrien rasjonaliserer

Det er på høy tid at det tas nye grep for å rasjonalisere kjøttindustrien her til lands.

 Norturas beslutning om å legge ned slaktelinja i Sarpsborg og anlegget i Rendalen bør være første omdreining på en skrue som bør strammes enda kraftigere til. Vi har stor forståelse for at dette er veldig tøffe beslutninger for ansatte som rammes, ikke minst i sårbare utkantbygder som Rendalen. Men virkeligheten er dessverre slik at det ikke går an å leke butikk i en så arbeidskrevende industri som kjøttbransjen er. I følge tall fra Statistisk Sentralbyrå har lønningene i Norge steget 63 prosent siden 2000. Lønnsnivået i Eurosonen ligger 64 prosent lavere enn i Norge. I samme periode har realprisen på kjøtt falt med nærmere 30 prosent. Dette forteller litt om hvilke utfordringer kjøttindustrien står overfor. Nortura på sin side startet en prosess i sommer for å gjennomgå hele industristrukturen for slakting, skjæring og foredling av storfe, småfe og gris. Utredningene skal være ferdige i februar/mars neste år, og nye beslutninger skal tas senere i 2014. Det som nå har skjedd i Rendalen og Sarpsborg er gjort uavhengig av dette. Alle kjenner det høye norske lønns- og kostnadsnivået. I tillegg til dette opplever kjøttindustrien prispress i dagligvarehandelen. Det er derfor all grunn til å ønske Nortura og andre kjøttbedrifter lykke til i sin streben etter å rasjonalisere enda kraftigere. Det hjelper ikke med mange og fine industrianlegg hvis økonomien hos leverandører og eiere blir så svak at råvareproduksjonen kveles.

Tore Mælumsæter