Publisert: 26.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Kjøttbransjens Kinderegg

I høst har det blitt kjørt nye svinekjøttkampanjer i butikkene og i media. Og budskapet til det norske folket er Sunt, Raskt, Godt og Rimelig. Fire ulike reklamefilmer og annonser for svinekjøtt er laget.


Kjøttbransjens Kinderegg

I høst har det blitt kjørt nye svinekjøttkampanjer i butikkene og i media. Og budskapet til det norske folket er Sunt, Raskt, Godt og Rimelig. Fire ulike reklamefilmer og annonser for svinekjøtt er laget.

 

Målet er å inspirere og informere forbrukerne om sunnhet, enkel tilberedning, samt vise mangfoldet bruken av svinekjøtt gir.

Nytt for denne kampanjerunden er at du nå også finner et Tipshefte som vektlegger det sunne ved svinekjøttet. Og oppskriftene er næringsberegnet. Dette kommer som et tillegg til de tradisjonelle svinekjøttheftene som vi kjenner fra Opplysningskontoret for kjøtt i butikkene.

Forbrukerne blir stadig mer bevisst på et sunt og variert kosthold, og på Grethe Roedes’ kostholdskurs er svinekjøttet en viktig ingrediens i oppskriftene. Næringsinnholdet i svinekjøttet er ideelt med 20 prosent protein, 2– 5 prosent fett og 0 prosent karbohydrater. For eksempel er det kun 1,8 prosent fett i ytrefilet av svin, 3,6 prosent i indrefileten, og 2,0 prosent i skinkebiffene.

Vibeke Bugge, ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for kjøtt lanserer svinekjøttet som Kjøttbransjens Kinderegg. Svinekjøttet er sunt, raskt og godt, men en fjerde ting hører også med og det er at det er rimelig i innkjøp. Snakk om knockout på Kinderegget!

– Mye har skjedd de senere årene, sier Bugge. Grisen kan snart reise seg opp og gå på to ben. For nå har den omtrent samme fettsyresammensetning som kylling. 60 % av fettet i svinekjøtt er umettet og kjøttet er alltid mørt. Bugge trekker fram ytrefileten med en fettprosent på under to som et godt eksempel på hvilken kjempejobb norske svineprodusenter har gjort. Svinekjøttet har i Norge, vært det mest spiste kjøttslaget i årtier, og forbruket fortsetter å øke. Fra 1979 og til i dag har forbruket økt med 30 %.

 

MEDALJONGER PÅ GRØNNSAKSENG 4 PORSJONER

800 g indrefilet av svin 2 ss margarin/olje til steking 1 ts salt 1⁄2 ts pepper 250 g sjampinjong 2 gulrøtter 200 g spinat 1 løk

 

Slik gjør du:

1. Vask spinaten godt og ta vekk de grove stilkene. Skjær soppen i skiver, løken i båter og gulrøttene i staver.

2. Skjær kjøttet i ca. 21⁄2 cm tjukke skiver. Strø på salt og pepper og stek dem pent brune på begge sider. Legg dem til side.

3. Fres grønnsakene i litt smør/olje og legg kjøttet over.

Server med poteter og sjysaus.

Pr. porsjon: Kcal 311, protein 46 g, fett 13 g og karbohydrater 3 g.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt