Publisert: 06.12.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Kjøtt uten husdyr og bønder?


Kjøtt uten husdyr og bønder?

 

Det høres utrolig ut, men hør her; metangass fra Nordsjøen eller andre steder kan dyrke bakterier som igjen kan bygge opp aminosyrer og andre viktige komponenter til kjøtt.

Tenk deg en kjøttproduksjon helt uten husdyr eller bønder! Det er faktisk vitenskapelig og praktisk mulig. Også her hjemme forskes det på dette, og på Ås finner vi norske professorer som regner med at laboratorieproduksjon av kjøtt kan nærme seg et gjennombrudd, avhengig av hvilke ressurser som settes inn. Men kjenner vi internasjonale kjøttindustrimiljøer rett, så er det antakelig flere av dem som både vil og kan satse på slik forskning. I vår var det femti forskere fra Europa, Amerika, Australia og New Zealand som samlet seg nettopp på Ås for å diskutere kjøttproduksjon basert på bruk av stamceller til kjøttproduksjon.

Men noe beroliger: det skal være veldig vanskelig å lage gode svinekoteletter, biff eller indrefileter. Det er helst i produkter som kjøttdeig, farse og annet at denne teknologien er aktuell. Så vi får håpe at det er et godt stykke til fram til den dagen da husdyret og kjøttprodusenten blir overflødig. Det tror vi faktisk at forbrukerne vil mene også.