Publisert: 08.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Internasjonal spekematkvalitet

Norge har avviklet sin første internasjonale spekematkongress. Om lag 100 spesialister fra mer enn ti land var samlet på Soria Moria i Oslo fra 7. til 9. juni for å utveksle faglig kompetanse.


Internasjonal spekematkvalitet

Norge har avviklet sin første internasjonale spekematkongress. Om lag 100 spesialister fra mer enn ti land var samlet på Soria Moria i Oslo fra 7. til 9. juni for å utveksle faglig kompetanse.

 

Og tilbakemeldingene var positive. Fagsenteret for kjøtt, som sto bak arrangementet, kunne fornøyd konstatere at både det faglige og sosiale innholdet i kongressen ble svært bra. Kongressen er i seg selv et synlig uttrykk for at gode, gamle norske spekemattradisjonene igjen løftes opp og fram. Det er ikke lenger bare Spania og Italia som rår grunnen når det er snakk om høykvalitets spekeskinker og spekemat.

Sammen med flere andre land er også Norge langt framme når det gjelder kunnskap og kompetanse om temaet. Kongressens mål var nettopp å presentere det beste innen praktisk rettet forskning, utvikling og teknologi for best mulig kvalitet i sluttproduktene. Flere av verdens fremste eksperter på spekemat presenterte ny kunnskap om valg og framstilling av råstoff, produksjonsmetoder og teknologi. E. coli-saken, som har preget norsk kjøttbransje i vår, ble også belyst med et norsk foredrag av Ole Alvseike.

Vel 25 forskjellige foredrag av høy kvalitet ble presentert av spekemateksperter fra nærmere ti forskjellige land, Norge inkludert. Fra våre nærmeste naboland var det foredrag fra Island, Færøyene og Tyskland. Men danskene følger med, og de var representert med en av de tyngste delegasjonene på kongressen. Fagsenterets Per Berg og dr. Maan Singh Sidhu i kongressens organisasjonskomité hadde lagt ned en stor jobb for å forberede og gjennomføre det hele, og i etterkant kunne de antakelig trygt konstatere at kongressen var slitet verdt. De lyktes også med å få landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen til å åpne kongressen.

Departementet var for øvrig en av sponsorene til arrangementet, sammen med Kjøttbransjens Landsforbund. Både statsråden og delegatene fikk smaksprøver av nytt norsk høykvalitets spekeskinkekjøtt.