Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Innsending av data gir bedre lønnsomhet

Perioder med overproduksjon og underproduksjon av svinekjøtt koster flesk for bøndene. Hastige tiltak for å regulere markedet er dyre å gjennomføre, og regningen må bøndene betale.


Innsending av data gir bedre lønnsomhet

Perioder med overproduksjon og underproduksjon av svinekjøtt koster flesk for bøndene. Hastige tiltak for å regulere markedet er dyre å gjennomføre, og regningen må bøndene betale.

 

Et effektivt tiltak er at den enkelte bonde sender inn produksjonsdata til In-Gris’ sentrale database. Det vil gi sikrere prognoser for hvor mye svinekjøtt som vil bli produsert, og dermed mer stabile rammevilkår og økt lønnsomhet for norske svinebønder. (Se også egen sak om dette temaet i Svin på side 28.)

Dersom flere smågrisprodusenter sender inn dataene sine, vil vi kunne oppdage faresignalene i forkant og sette inn tiltak i tide. Det vil spare bøndene for store kostnader i form av lavere omsetningsavgift. I dag er det i underkant av 1800 smågrisprodusenter. Bare halvparten av dem sender inn produksjonsdata til den landsdekkende husdyrkontrollen for gris, In-Gris. Vestlandsbonden, fra Sogn og fjordane og Hordaland, er flinkest til å sende inn data, mens svinebøndene i Agder ligger dårligst an.

 

Bedre prognoser med presise data

Opplysninger om antall bedekte purker gir en mye sikrere prognose enn antall solgte semindoser. Jevnlig innrapportering av antall fødte grisunger bidrar også til et bedre bilde av hva kjøttilgangen vil bli om noen måneder.

 

Det viktigste er å delta

I dag er det fire måter å sende inn data til In-Grisdatabasen på: In-Gris web (www.ingris.no), In-Gris PC-program, Info Gris PC program, eller ved at rådgiverne ved slakteriene registrerer data på vegne av bonden.

 

Mange registrerer, men sender ikke inn data

Det er ifølge firmaet Landax mange hundre Info Gris-programmer ute på bygda, men bare 150 av disse sender inn data jevnlig til «grisebanken»; In-Gris. Også mange In-Gris-brukere, hele 30 prosent, registrerer data uten å sende dem videre til den sentrale databasen. Det vitner om et stort potensial for å øke andelen bønder som sender inn data, kanskje med så mange som 500.

 

Innsendte data behandles anonymt

Det garanteres full anonymitet for dataene som sendes inn til In-Gris. Dataene sendes ikke videre til noen offentlige myndigheter. Den eneste offentliggjøringen er landsstatistikker og fylkesstatistikker hvor den enkelte produsent ikke kan identifiseres. Dersom svinebonden selv ønsker, må han eller hun gi tillatelse til at dataene kan brukes videre i Gilde Program Gris, som lanseres i høst, eller Felleskjøpets slaktegriskontroll. Gilde Program Gris lanseres i høst og samarbeider med In-Gris som leverer grunnlagsdataene med bondens tillatelse.