Publisert: 04.10.2011 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Hvor kommer kjøttet fra?

Europeisk kjøttindustri ønsker seg fornuftig merking av alt kjøtt. EUs nye merkeforskifter bringer oss et godt stykke på vei, men ikke helt i mål. For pølser, pålegg og kjøttkaker kreves fortsatt ingen opprinnelsesmerking.


Hvor kommer kjøttet fra?

Europeisk kjøttindustri ønsker seg fornuftig merking av alt kjøtt. EUs nye merkeforskifter bringer oss et godt stykke på vei, men ikke helt i mål. For pølser, pålegg og kjøttkaker kreves fortsatt ingen opprinnelsesmerking.

I Norge ble det importert 9 millioner kjøtt i 2010, mest storfekjøtt men også noe svin. Fra å bare å ha krav om opprinnelsesmerking på storfekjøtt, utvides nå kravet om obligatorisk opprinnelsesmerking til også å omfatte ferskt kjøtt av svin, sau og lam samt fjørfe. – Vi har opprinnelsesmerket ferskt, frossent og foredlet kjøtt av alle dyreslag fra Gilde og Prior langt utover dagens regler i lang tid, og hilser obligatorisk opprinnelsesmerking velkommen etter. Dette vil gi forbrukerne bedre informasjon og sette dem bedre i stand til å gjøre sine egne valg i butikken, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura, morselskapet til Gilde og Prior.

 

Unntak for foredlet kjøtt

De nye EU-reglene gjelder likevel ikke for foredlede kjøttprodukter som pølser, kjøttkaker og pålegg, produkter som mye av det importerte kjøttet brukes til. Sundqvist mener at forbrukeren bør vite hvor kjøttet kommer fra enten de kjøper kjøttkaker, biff eller koteletter. Det nye regelverket omfatter også bestemmelser om obligatorisk næringsinformasjon, tydeligere merking av allergener, minimumsstørrelse for merkingen, forbud mot bruk av samlebetegnelser som eksempelvis “vegetabilsk olje” i stedet for palmeolje, og krav om merking av innfrysingsdag for fryst kjøtt. Forordningen blir vedtatt i EU i løpet av høsten, og det er en overgangstid på tre år etter kunngjøringen.