Publisert: 24.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Høyere kjøttprosent – større variasjon

Kjøttprosent har gått opp. LD Plussæd er lønnsomt, men det er ikke bare pluss, mener slaktegrisprodusent August Oppegaard i Nes.


Høyere kjøttprosent – større variasjon

Kjøttprosent har gått opp. LD Plussæd er lønnsomt, men det er ikke bare pluss, mener slaktegrisprodusent August Oppegaard i Nes.

 

Mellom elvene Vorma og Glomma, nesten akkurat der disse møtes på Romerike, ligger gården Aavold. Den er blant de større i Norge med 1300 dekar dyrka mark. I tillegg har den åtte ammekyr, og det fôres det fram cirka 2100 slaktegris på gården. Dagens brukere heter Anne og August Oppegaard.

– Vi har hatt slaktegris i 20 år. I starten hadde vi en avdeling på talle, men der var fôrforbruket vesentlig høyere. Vi bygde derfor også om den avdelingen til vanlige binger i 1998, opplyser August Oppegaard. Resultatet har blitt to avdelinger med plass til 310 griser i hver. Gjennom en poolordning i Raumartoppen purkering får så Oppegaard 310 smågriser hver åttende uke.

– Generelt har vi som slaktegrisprodusenter fått bedre og bedre griser med årene. Jeg husker en gang vi fikk et innsett fra 20 ulike smågrisprodusenter. Det sier seg selv at det ikke er optimalt, forteller Oppegaard. Han er godt fornøyd med grisene han nå får fra Raumartoppen purkering.

 

Fôrvert for FK

Oppegaard har tørrfôringsanlegg i grisehuset, og er fôrvert for FK Agri. Det betyr at han aldri fôrer med akkurat samme slags fôr. Det gjør direkte sammenlignin- ger noe vanskelige, men samtidig har Oppegaard veldig god oversikt og tallmateriale for flere år tilbake.

– Vi har ikke registrert forbedringer på fôrforbruk og tilvekst siste seks-sju år, sier Oppegaard. Fôrforbruket har ligget stabilt på rundt 2,6 – 2,7 FEg per kg tilvekst, og tilveksten har vært noe under kiloen. Samtidig skal det i følge Norsvin ha vært en forbedring. Den lurer Oppegaard på hvor har blitt av.

 

LD Pluss gir litt pluss

Siste året har gården fått gris med LD Plussæd. Det har gitt et løft i kjøttprosent. I de tre siste innsettene før LD Pluss ble tatt i bruk lå gjennomsnittlig kjøttprosent på 56,6. De tre neste innsettene med LD Plussæd økte kjøttprosenten til 57,6 i gjennomsnitt. Oppegaard slakter grisen ved drøyt 80 kg.

– Målet er 82 kg, men det kan være vanskelig å greie da ny pulje må inn i huset. En prosent opp på kjøttprosent gir 24 kroner ekstra betalt for en 80 kilos gris. Fratrukket 14 kr i smågrispris, blir nettoen 10 kr.

– Men det er noen ulemper også. Spredningen på vekt har blitt større, sier Oppegaard og har samme erfaring som Thesen. Det tar noen dager lenger tid å fôre fram de siste grisene. Det gir et tap, og særlig når ei ny pulje venter på å slippe til.

– Jeg kan ikke se at fôrforbruk og tilvekst har forandret seg med LD Pluss, sier Oppegaard, og synes det er litt underlig. Ellers mener han grisene har blitt noe mer aggressive det siste året. Kan det ha sammenheng med LD Pluss? Totalt sett synes likevel Oppegaard at fordelen med økt kjøttprosent er verdt den økte smågrisprisen.