Publisert: 11.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Grisenettbanken er på lufta

– Ja, dætti har vi venta på så lenge, sang Kristin Ianssen og gikk løs på en gammel InGris- CD med saks. Det tok litt tid å ødelegge CD’en, men jammen har det tatt litt tid å få grisedatabanken på nett også.


Grisenettbanken er på lufta

– Ja, dætti har vi venta på så lenge, sang Kristin Ianssen og gikk løs på en gammel InGris- CD med saks. Det tok litt tid å ødelegge CD’en, men jammen har det tatt litt tid å få grisedatabanken på nett også.

 

Men ingen sturet over det da åpningstidspunktet omsider var et faktum. Dagen var 13. februar, og stedet var gården til Kjersti og Kristian Narum i Stange, Hedmark. Mange var til stede, ikke minst fra Apropos Internett, Head IT, Animalia og Norsvin.

– Jeg er stolt og glad. Dette blir til nytte for mange i grise-Norge, faktisk alle. Etter hvert vil programmet bygges ut slik at det dekker enda flere bruksområder for produsentene. Dette er veldig viktig for oss nasjonalt, men det er en verdensnyhet at dataflyten til et lands grisedatabank nå skjer på denne måten. Vi skal betjene cirka 6 millioner slaktegriser via dette systemet, altså om lag 4,5 millioner slaktegriser med norske gener i andre land, sa Ianssen.

Det er mange mennesker som har lagt ned mange timer for å kunne lage nettbank av In-Gris. Men nå er det gjort, og antallet brukere øker raskt for hver dag som går. Animalias Sigrun Hauge har vært prosjektleder for In-Gris web, som har vært et stort teamarbeid over lang tid.

Og resultatet trenger ingen å skamme seg over.

Norsk svineproduksjon tok i bruk den første norske versjonen av det danske In-Gris-programmet i 1991. Senere har det vært mange endringer, tilpasninger og justeringer. Mang en produsent og In-Grisveileder har periodevis klødd seg i hodet opp gjennom disse årene. Men nå bør snart perioden med oppdatering av programmer, CD-håndteringer og annet mikk-makk være over. Det som trengs for at du som svineprodusent skal kunne ta i bruk In-Gris web, er egentlig bare internetttilgang, PC med nettleser, pluss lisens med brukernavn og passord. Hele programmet ligger på servere hos Norsvin, og dataene registreres direkte i den sentrale databasen. Programmet oppdateres automatisk her, slik at brukerne ikke trenger å bekymre seg over hvilke versjoner de har på PC’en sin. Opplysninger om slakteoppgjør, kjøp av livdyr og seminråner vil overføres automatisk. Svinebonden kan sjøl hente ut styringslister og rapporter for å få oversikt over dyr og arbeidsoppgaver. Det blir også mulig å hente analyser som kan si noe om forbedringspotensialet.

– Det nye programmet vekker internasjonal interesse. In-Gris web har allerede funnet veien over til USA. Programmet er landsdekkende i Norge, og det er spesielt at alle produsentene i et land samler seg om en slik felles løsning. Det utjevner det faktum at Norge i utgangspunktet ikke er noe stort griseland, sa direktør Tor Arne Ruud i Animalia i sin hilsning.

Norsvins direktør Harald Gjein takket alle for et flott resultat, og håpet at enda flere data nå vil rulle inn i databanken fra produsentene. I dag har In-Gris resultater fra om lag 65 prosent av de norske purkene.

Web-løsningen er først og fremst et resultat av samarbeidet mellom Animalia og Norsvin, men Gjein minnet om at også Nortura og Kjøttbransjens Landsforbund har vært med på dette, og ikke minst Innovasjon Norge på Hamar, som har vist stor tro på prosjektet. In-Gris web er finansiert av norske bønder gjennom omsetningsmidler. Men også fôrbransjen (Felleskjøpet, Norgesfôr og Fiskå) har støttet det.