Publisert: 06.06.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Grisebønder satser på gras

To svenske svineprodusenter satser stort på ku. Sammen med andre bønder har de snart 1100 – 1200 økologiske melkekyr på båsen. Men de vil ikke slutte med gris. Så hvorfor satse på gras og mjølk?

 


Grisebønder satser på gras

To svenske svineprodusenter satser stort på ku. Sammen med andre bønder har de snart 1100 – 1200 økologiske melkekyr på båsen. Men de vil ikke slutte med gris. Så hvorfor satse på gras og mjølk?

 

Töreboda, Sverige

– Jo det skal vi fortelle deg. I nærmere ti år har vi drevet jorda vår økologisk i et felles plantedyrkingsselskap, Vadsbo växtodling (2500 hektar). Vi har lenge sett at ugraspresset har økt, og den eneste måten vi kan få gjort noe med dette på er å dra grasproduksjon inn i vekstomløpet. Det er stiv leire her, og økologisk drift uten gras er vanskelig. Vi kunne ha grønngjødslet, men det vil være å kaste penger ut av vinduet i forhold til å dyrke gras som kan foredles gjennom økologiske kuer. Vi ser også positivt på muligheten for å få mer naturgjødsel.- Ammekuproduksjon hadde ikke vært et alternativ?- Storfekjøttproduksjon er ikke lønnsomt her (Töreboda ligger ved Mariestad, nordøst for Vänern). Da må du til Värmland hvor det gis støtte til kjøttfe. Jorda er dessuten billigere der. Etter hvert ble ideen om å drive økologisk melkeproduksjon utviklet, og vi ville være med. Til sammen er vi åtte bønder som står bak Vadsbo Mjølk AB, men vi er de eneste som er svineprodusenter forteller Leif Jonsson og Lars Runberg til Svin.

Driver stort med grisDe er fornøyd med resultatene i egen svineproduksjon, og derfor har ingen av dem planer om å slutte med den. De driver i stor skala også når det gjelder gris, så de ar vant til å tenke stort. Lars Runberg er den minste av dem, og han har i dag 550 purker i ren smågrisproduksjon. Runberg er brukbart fornøyd med økonomien i svineproduksjonen sin, men er bekymret for tilgangen på kompetente arbeidsfolk. I dag har han tre-fire ansatt i drifta utenom seg sjøl. Leif Jonsson er en av de virkelig store grisegründerne i Sverige. Han var med å starte en av de første purkeringene i Sverige, Moholms suggpool i 1991. Jonsson har i dag 3150 purker totalt. Det er 13 satellittbesetninger i ringen, fra Småland til Värmland. Det er 22 mil til de besetningene som er lengst unna. Om lag 600 purker driftes i Jonssons egen regi. Når det grisene i ringen skal selges fører Leif Jonsson ordet på vegne av alle i ringen. Ingen har lov til å selge for seg selv. Her gjelder det å opptre i blokk, og forhandle om de beste betingelsene for de 90 000 grisene som hvert år selges fra purkeringen.

1,30 kroner mer for literenVadsbo Mjølk AB har bygd fire nye bygninger og sju store plansiloer. Byggekostnadene beløper seg til anslagsvis 50-55 millioner svenske kroner. Men samlet kostnadsramme for prosjektet, inkludert dyrekapital og oppstartskostnader, er 75 millioner svenske kroner. Eierne skal inn med 17 millioner i egenkapital, og eierandeler og utbytte i selskapet avregnes i forhold til hvor mye jord den enkelte bidrar med. Det er naturligvis unødvendig å spørre disse to om de har tro på økologisk melkeproduksjon i Sverige. – Økomjølka betales nå med ca. 1,30 (SEK) mer per liter enn konvensjonell mjølk. Det er allerede drøyt 500 kuer i produksjon på anlegget. Produksjonen har gått bra så langt, men fortsatt fôres kuene med soya og rapsdrank. Men når mjølkeproduksjonen legges om til økologisk den 1. september i høst må vi slutte med det, sier Jonsson og Runberg.Oksekalvene skal selges. Kvigekalvene holdes til de er tre måneder, og selges så til andre besetninger og kjøpes tilbake som drektige. Mjølka skal selges til Arla, som er Sverige/Danmarks mjølkesamvirke og parallell til Tine.