Publisert: 01.11.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Furuseth satser på purkering

Ikke lenge etter at en purkering er avviklet på Romerike, kommer en ny ring i samme område. Et 3000 m2 stort nav bygges i Eidsvoll på gården til Harald Furuseth.

 


Furuseth satser på purkering

Ikke lenge etter at en purkering er avviklet på Romerike, kommer en ny ring i samme område. Et 3000 m2 stort nav bygges i Eidsvoll på gården til Harald Furuseth.

 

Han er daglig leder i slakteribedriften Furuseth AS. Byggeplanene er klare. Kontrakt med Gråkjær er ferdigskrevet. – Vi venter kun på klarsignal fra kommunen, sier Harald Furuseth. Han er ny daglig leder i slakteriet. Harald tok over etter Thor Martin i sommer. – Purkeringen får trolig navnet Bjørke, og blir et eget foretak beliggende på gården Bjørke. All dyreflyt, transport og liknende vil bli håndtert av slakteriet. Vårt slakteri trenger den grisen denne purkeringen vil gi i antall slaktegris, sier Furuseth.

 

80 purker i pulja

 

Ringen vil bygges til full konsesjon, altså 80 purker som griser hver andre uke. Totalt gir det cirka 23 000 produserte slaktegriser eller nær 2000 tonn svinekjøtt. Hvis all produksjon er ny, betyr dette en økning i Furuseths slaktevolum på over 20 prosent når det gjelder gris. – Men vi har hatt en slags ”light-versjon” av purkering der vi leier ut purker. Alle produsentene i ringen er derfor ikke nye, forklarer Furuseth. Men en økning blir det. Og nye både små og store satellitter er velkommen. System for beregning av purkeleie hos satellittene vil bli som hos Norturas purkeringer.

 

Transponderfôring og fôrstasjoner

 

Harald viser oss tegningen av purkenavet. Totalt skal det bygges cirka 3000 kvadratmeter. – Det blir en løsning med transponderfôring og fôrstasjoner fra Big Dutchman. Det finnes flere grisehus i Norge med transponderfôring, men trolig ikke fra denne leverandøren. Bingene med fôrstasjoner måler 14 x 7 meter. Totalt blir det 15 slike binger, inkludert treningsbingen. Men bedekningen vil skje i tallebinger med 65 cm insemineringsbåser. Alle binger har våtfôring fra Big Dutchman. Det er Gråkjær som skal bygge et nøkkelferdig hus, der Fjøssystemer har innredning og fôringsanlegg. Det vil bli ansatt en driftsleder for navet og stillingen er allerede utlyst. – Det har kommet noen søkere, men vi har god tid til å finne den rette, sier Furuseth.