Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Furuseth fortsatt best

Årets regnskap viser at det er små marginer for norske slakterier. Lave slaktevekter gir noe nedgang i volum. Men slakteriene er brukbart fornøyd med 2013 omstendighetene tatt i betrakning.


Furuseth fortsatt best

Årets regnskap viser at det er små marginer for norske slakterier. Lave slaktevekter gir noe nedgang i volum. Men slakteriene er brukbart fornøyd med 2013 omstendighetene tatt i betrakning.

– Marginene på slakting er lave. Det er lite å investere for. Men vi har ferdigstilt skjæreavdeling og kjølelager, sier Harald Furuseth, daglig leder i Furuseth til Svin.

Resultatet i fjor ble kun 18 millioner, noe som er klart lavere enn i 2012. Omsetningen øker fortsatt og er nå 850 millioner. Svineslaktinga økte med tre prosent til 9800 tonn. Og Furuseth er slakteriet i Norge som går best, slik det også har vært de siste årene.  

Overproduksjon av gris betyr i seg selv ekstra press på slaktemarginer. Det skyldes to forhold. Lave slaktevekter gir noe høyere slaktekostnad per kilo.

– Dessuten blir kjeder og andre kunder tøffere til å forhandle når de vet det er for mye gris i markedet, forklarer Furuseth. Deres største kunder er som tidligere Nordfjord Kjøtt (Rema), Finsbråten og Stabburet. I år er det ombygning/renovering av gammelt anlegg som gjelder.

– Med nybygg og ombygging får vi bedre logistikk og varestrøm. Det gjør oss igjen mer rasjonelle, sier Furuseth.

 

Ny stor smågrisprodusent

Også Midt Norsk slakteri har hatt et brukbart år i 2013.

– Vi er godt fornøyd med både omsetning og driftsresultat, sier Erik Bentzen, daglig leder i Midt Norsk Slakteri. På gris er omsetningen omtrent uendret, mens den har vokst noe på storfe.

– Fra i høst får vi vekst også på gris. Da er en ny smågrisprodusent med over 10 000 produserte smågriser i full drift. Dette gir oss også nye slaktegrisprodusenter, forteller Bentzen. Denne satsingen i Trøndelag utnytter svakheter i konsesjonsregelverket og har vært kritisert, men Bentzen mener det er nødvendig for å balansere opp at landsdelen har hatt størst nedgang på gris av alle regioner.

Mindre gris i Fatland

–  Slaktemengde på gris gikk ned i 2013 på grunn av lavere slaktevekter. I tillegg har flere av våre besetninger sannert for sykdom. De har nå startet opp med SPF, forteller Terje Wester, konsernsjef i Fatland. I øyeblikket har Fatland et  meget godt salg av svinekjøtt. 

–  Det er trykk på svinekjøtt hos våre leverandører COOP og Norgesgruppen, sier Wester. Han mener derfor det er helt riktig nå å premiere gris med slaktevekt mellom 80 og 90 kilo. Selskapet investerer for tiden i fordeling og pakking både i Sandefjord og på Ølen. Resultat for 2013 er fortsatt ikke offentlig, men det ble i følge Wester bedre enn i 2012.

 

Satser i Rogaland

–        Vi er ikke fornøyd med 2013 resultatet. Det er særlig to ting som drar ned. Det ene er Norsfersk-avtalen med Norgesgruppen på Nortura Hærland, og det andre inndraging av muggent pinnekjøtt før jul, forklarer Hans Thorn Wittusen, konserndirektør i Nortura. Selskapet jobber i øyeblikket med å få på plass ny Norsferskavtale. Det i seg selv er spennende og trolig avklart når dette leses. Selv med noe svakt resultat har Nortura klart størst løftekraft av alle slakteriene. Før avskrivinger er resultat 800 millioner kr. Det gir midler å investere for.

I 2014 får fjørfekjøtt en helintegret linje med slakting, skjæring og foredling på Herland.

– Det gir en effektivitetsgevinst. Vi oppnår samme effekten som vi har på egg, forteller Wittusen. I to år på rad har selskapet faktisk fått prisen for å ha Nordens mest effektive samvirkeeide eggpakkerier. Og etter fjørfekjøtt er det rødt kjøtt på sør-Vestlandet som står for tur.

– Avtalen med Prima må ses i lys av dette, og er en fordel for begge parter, sier Wittusen. På alle dyreslag bortsett fra gris konkurrerer Nortura nå godt. Men på gris taper vi markedsandeler fortsatt. Vi ønsker være konkurransedyktige også her, og setter opp både kombitillegg samt puljetillegg på smågris fra midt i juni, opplyser Wittusen.

 

Prima brukbart fornøyd

-Vi har hatt god vekst på alle dyreslag med en økning på over 500 tonn. Vekst og resultat er noe  lavere enn ventet, men 2013 er likevel et bra år for Prima, sier konsernsjef Anbjørn Øglend i Prima.Selskapet har investert mye i nye konsepter inn mot dagligvare. Det er dessuten brukt ressurser på testing samt å bygge kompetanse. 

– Ellers har 2013 vært preget konsolidering, opplyser Øglend. Han er optimistisk framover, og lukter vekst på salg av premiumprodukter til både dagligvaremarkedet og proffmarkedet. – Samarbeidet vi har fått til med Nortura er også gunstig, her ligger det store synergier som kan komme bonden til gode.

– Vi har gått fra eierkontroll til avtalekontroll på slakterileddet. For Primabonden vil denne endringen kun ha positive effekt gjennom økt inntjening, avslutter Øglend.