Publisert: 14.04.2018 Oppdatert: 14.08.2018

Stikkord:

Frykter kostnadsvekst og for få verktøy

Lønnsomheten i svineproduksjon er svekket gjennom 2017 og starten av 2018. Mange er spente på fortsettelsen. 


Hans Ole Erikstein, Bø i Telemark er fylkesleder i Norsvin, men han er også med i fagutvalget på gris i Nortura. 2015 var et veldig godt år for svineprodusentene med et marked i balanse. 2016 var heller ikke aller verst, men nå har vi kommet inn i en situasjon med overproduksjon og tydelig svekket lønnsomhet. 

– Det er overskudd av smågris, og dermed vil smågrisprodusentene merke fallet i lønnsomhet mest. Samtidig har det i denne perioden vært minimalt med nyetableringer, slik at det er produktivitetsveksten som forklarer større produksjon. Men jeg er bekymret for at vi får færre og færre verktøy til å takle en overproduksjon. Fra 2020 er det full stopp i eksporten, og vi har så langt ingen nye verktøy i kassa, sier Erikstein. Han frykter at det kan være en bevisst strategi fra regjerings­partiene.

Det er noen år siden det har vært målprisøkning på gris, og det ser ikke lysere ut framover. Samtidig er det flere som etterlyser høyere kornpris. Dermed blir det press på kraftfôrprisen samtidig med at også andre kostnader øker. 

– Men det er svært viktig at kostnadsveksten blir så lav som mulig, sier Erikstein. Han er også bekymret for Nortura og slakteriene som sliter. De vil dermed først og fremst ha fokus på egen bunnlinje og ha liten fornyingskraft. Men det finnes muligheter for at markedet skal komme i balanse. 

– En mulig løsning framover kan være å bruke overgang til SPF produksjonsregulerende. Det kan for eksempel gjøres ved at de som går over til SPF får en godtgjørelse for å ta en ekstra lang sanering, sier Erikstein. En slik løsning er også spilt inn overfor bondelaget.