Publisert: 22.01.2018 Oppdatert: 22.08.2018

Stikkord:

Lavere fôrforbruk, bedre tilvekst og mindre tap

Fordeler med færre i bingen

Færre griser i bingen kan gi bedre eller like bra bunnlinje. Svin har snakket med tre slaktegrisprodusenter om deres erfaringer med å ha færre gris i bingen. 


Bilde: Marikken Røsholt i Vestfold har også slaktegris på talle i den tidligere bedekningsavdelingen [foto: Marikken Røsholt]

 

I Skjold nord i Rogaland har Norleif Fjeldheim slaktegris i et eldre grisehus. Bingene er dels storbinger med plass til 45 griser pluss mer vanlige slaktegrisbinger. Totalt har Noralf hatt 240 griser i innsettet, men har nå redusert til under 210 griser.

Triveligere
– Vi har veldig gode erfaringer med å redusere antallet. Dekningsbidraget per gris ser ut til å bli doblet, dødeligheten er klart lavere, det er lite halebiting og tilveksten har økt, sier Norleif. Han har ikke eksakte tall for utviklingen i tilvekst og fôrforbruk, men siste to innsett med færre griser i bingen er fôrforbruket ca.  2,5 fôrenheter per kg tilvekst, og tilveksten er cirka 1050 og 1100 gram per dag. Tilveksten er faktisk blitt så bra at Norleif kan klare fire innsett i året. 

Et annet tiltak Norleif har gjort er at han har slått sammen fire slaktegrisbinger og lar grisen gruppere seg selv der. 

– Det er dels tilfeldig fordi dørene var omtrent utslitt. Men jeg synes bingene fungerer bedre når de slås sammen. Nå grupperer grisene seg selv. Reinholdet i bingene er bedre, og grisen ser ut til å trives godt, mener Norleif. Svinebonden i Skjold er godt fornøyd med at han ikke lenger satser på maks antall gris i bingen. 

– Det har blitt mye roligere i grise­huset. Det er triveligere å være svinebonde og bunnlinjen er bedre, sier svinebonden fra Skjold. 

Norleif Fjeldheim synes det er triveligere å gå i grisehuset nå enn før.

Ny hverdag i Vestfold
I Lågendalen vest i Vestfold har Marikken Røsholt leid grisehuset på nabogården og satt inn slaktegris. Grisehuset var i bra stand, men brukt og innredet til smågrisproduksjon. Marikken startet med å ha seks slaktegriser i fødebinger på ca. seks m2. Drektighetsavdelingen og bedekningsavdelingen på talle ble også fylt opp med tilnærmet maksimalt antall slaktegris. Det ble dessuten kjøpt smågris fra mange produsenter. 

– Resultatene ble dårlig. Vi slet med både APP, halebiting og stor dødelighet, forteller Marikken. 

Men så skiftet svinebonden i Vestfold strategi. I hovedsak ble to tiltak gjort. Det ene var å ta smågriser fra maksimum to besetninger. Det andre var å redusere fra over 400 gris i innsettet til ca. 300. I fødebingene ble antallet griser redusert fra seks til fire slaktegriser. 

– I 2017 har vi gode resultater. Dødeligheten er 1,1 prosent, tilveksten ca.  1150 gram per dag, og fôrforbruket ca. 2,7 forenheter per kg tilvekst. Dekningsbidrag og lønnsomheten ved å leie grisehuset har blitt bedre med færre gris i bingen, tror Marikken. Og hverdagen i grisehuset er en helt annen nå enn det var i starten. 

– Trivselen er bedre både for røkter og gris, sier Marikken, som er aktiv på facebook.

Rekordresultat i Østfold
Tvers over Oslofjorden i Spydeberg i Østfold har Kari Molle Bråten slaktegrisproduksjon i et relativt nytt konsesjonsgrisehus. Men også hun har gjort tiltak. 

– Vi har redusert fra 14 gris i bingen ( 13,7 m2) til maks 11 griser, forteller Kari. Dermed har tilveksten gått fra ca. 1040 gram per dag til ca. 1200 gram per dag. Antall dager fram til slakt har blitt redusert med 10, og fôrforbruket ser ut til å ha blitt redusert fra ca. 2,5 ned til 2,2 fôrenheter per kg tilvekst. 

– Generelt har det blitt mindre hale­biting, og både roligere og triveligere i grisehuset. Det føles bedre å gå i grisehuset, og bunnlinja har neppe blitt dårligere, sier Molle Bråten.