Publisert: 17.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Flere velger hampshire

Rasen hampshire velges i stadig flere norske binger. Fjoråret gav god vekst i dosesalget mens rånesalget ble lavere enn forventet.


Flere velger hampshire

Rasen hampshire velges i stadig flere norske binger. Fjoråret gav god vekst i dosesalget mens rånesalget ble lavere enn forventet.

I 2012 ble det for første gang solgt cirka 30 000 hampshiredoser fra totalt 73 råner i Norge. Økningen fra foregående år var på 6,5 prosent, og i årets neste siste uke ble det rapportert inn “all time high” for salg med 1084 doser per uke. – Ut på sommeren får vi altså en uke der rundt 5000 hampshire, etter vårt syn markedets mest smakfulle gris, finner veien til slakteriet, sier en fornøyd styreleder i Scanpig, Bjørn-Ole Juul-Hansen. Selskapet eies i dag av Fatland AS, Furuseth AS, Prima Gruppen AS, Midt-Norge Slakteri AS og KLF. Norsvin står for salg og distribusjon av semin fra råner i Norge. Avlsselskapet selger årlig i overkant av 400 000 doser hovedsakelig fra rasene landsvin og duroc. For å styrke norsk slaktegrisproduksjon har ScanPig og Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund i senere tid satset på hampshirekrysningen Norham. Tanken er at rasen skal konkurrere med farrasen duroc i såkalt tre-rasekrysninger.

Høyere kjøttprosent

Det var flere ting å glede seg over for Scanpig-eierne på slutten av fjoråret. Kjøttprosenten ser ut til å ha forbedret seg. For årets siste to måneder hadde hampshirekrysningene, til daglig kalt Norham, best kjøttprosent av alle rasekrysningene i de nasjonale målingene. Det er ingen hemmelighet at omleggingen av kjøttprosentligningen for noen år siden ble utfordrende for Scanpig. – Sammen med svenske QG har vi satt fokus på kjøttprosent i avlsarbeidet, gjennom utplukk av semin til Norge, og ved valg av hvilke råner det satses på. Det er godt å se at innsatsen ser ut til å bære frukter, sier Juul-Hansen. Han legger til at en del av framgangen også skyldes at produsentene begynner å bli bedre kjent med grisen og hvordan den bør fôres og stelles for å oppnå best resultater. Fôringsregimet har stor betydning for det økonomiske resultatet for bonden. Unngår en overfôring mot slutten, men heller holder litt igjen, gir det penger i kassa både gjennom reduserte fôrkostnader og høyere kjøttprosent.

God på smak og lukt

Til tross for veksten er det noe annet styrelederen liker aller best. – Grisen er utrolig trivelig og økonomisk gunstig, men jeg kommer ikke utenom at det er smaken som gjør den helt spesiell. Kjøttprodukter fra hampshirekrysningene både smaker og lukter slik “bestemors svinestek” på 70-tallet smakte. Forbrukere som setter tenna ihHampshirekjøtt vil merke forskjellen, mener Juul-Hansen.