Publisert: 04.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Flere faktorer avgjør konkurransedyktigheten

Kostnadene i primærproduksjonen gir oss bare begrenset forståelse av hvilken konkurranseposisjon et land har. Andre faktorer som industrien har mindre kontroll over har større innflytelse på markedsverdien.


Flere faktorer avgjør konkurransedyktigheten

Kostnadene i primærproduksjonen gir oss bare begrenset forståelse av hvilken konkurranseposisjon et land har. Andre faktorer som industrien har mindre kontroll over har større innflytelse på markedsverdien.

 

Svinebog blir hovedsakelig foredlet over til andre produkter. På grunn av mørheten, passer mørbrad mye bedre for direkte forbruk. Markedsverdien på mørbrad er betydelig høyere enn de kalkulerte produksjonskostnadene. Dette viser at det ut fra produksjonskostnader er vanskelig å forutsi effekten av lavere importavgifter. Basert på produksjonskostnader, og dersom importavgiften til EU senkes, ser det ut til at Brasil, men ikke USA, kan konkurrere best med europeiske land som har lavest produksjonskostnader.

 

DYREVELFERD OG ØKONOMI

EU-lovgivningen for dyrevelferd gjelder ikke for importert svinekjøtt. Dette gir tredjeland en fordel, selv om de kunne ha innfridd kravene relativt lett. I Brasil ville disse kostnadene vært mye lavere enn i Europa. De ekstrakostnadene på 11 cent man har i EU på grunn av samfunns- og forbrukerkrav, sammenliknet med Brasil og USA, skaper ikke en ekstra verdi som ville gitt en konkurransefordel. Alle ekstrakostnadene man måtte tatt i Brasil, ville man måtte tjene inn igjen fra kun den delen av svinekjøttet som går til eksport. Dersom bare mørbrad ville blitt eksportert til EU, ville ekstrakostnadene bli noen euro per kilo mørbrad.

 

DYRERE OGSÅ I BRASIL

Når det er lett for svineprodusenter å låne penger, er det lettere for dem å utvide enn når de er avhengige av konsern eller tilsvarende kapitalkilder for å få finansiering. Vertikalt integrerte selskaper kan ha lavere driftskostnader. De kan også tilpasse seg markedet mer fleksibelt. Men store selskaper kan også begrense mulighetene til entreprenørskap. Høyere energipris gjør transport av fôr og svinekjøtt dyrere. Den økonomiske utviklingen i Brasil gjør at produksjonskostnadene også øker der.

 

VALUTA

Valutakursene påvirker faktisk konkurransen mer enn fôrpriser og produktivitet. Primærproduksjonskostnadene i Brasil, på 76 eurocent per kilo slaktevekt i 2004, ville ha vært 91 eurocent med valutakursene i 2005.

 

PLASS TIL MER SVINEKJØTT

USA har bare ett slakteri og tre kjøttforedlingsbedrifter som er godkjent for eksportproduksjon til EU. I USA desinfiserer man svinekjøttet med klor, noe som ikke er tillatt i EU. Det er ikke tillatt å importere svinekjøtt til EU fra Brasil.

De store brasilianske selskapene kan møte kravene ganske enkelt. At de ikke gjør det skyldes sannsynligvis at de har tilgang til andre markeder uten disse kravene. Eksporten fra Brasil har i de siste årene økt enormt. Den har økt fra 64.000 tonn i 1996, og 350.000 tonn i 2002, til et forventet volum på 700.000 tonn i 2006. Hvis denne utviklingen framskrives vil det bety en eksport på 1,06 millioner tonn i 2010. Det vil være 20 % av vedens eksportvolum; like mye som EUs andel. På den andre siden vil det komme en sterk økning i forbruk av kjøtt, inkludert svinekjøtt, i utviklingsland som Kina. Dette skaper rom i det internasjonale markedet for mer svinekjøtt.