Publisert: 29.01.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Europeisk-kinesisk grisetoppmøte

 Internasjonal finanskrise til tross; store matprodusenter driver «business as usual». Verdens største svinekjøttprodusent Kina møtte verdens største svinekjøtteksportør EU for første gang i november.


Europeisk-kinesisk grisetoppmøte

 Internasjonal finanskrise til tross; store matprodusenter driver «business as usual». Verdens største svinekjøttprodusent Kina møtte verdens største svinekjøtteksportør EU for første gang i november.

Det historiske grisetoppmøtet ble avviklet i november i forbindelse med husdyrmessa Eurotier som arrangeres annethvert år i Hannover, Tyskland. Da hadde Leeman Brothers for lengst gått i bakken, og finanskrisens alvor hang som et tungt bakteppe også bak grisetoppmøtet.

 

Stor interesse

 Men den historiske begivenheten trakk til seg svært mange journalister og kjøttbransjefolk, ikke minst fra Kina. Når verdens største svinekjøttprodusent rører på seg er det mange i svinekjøttbransjen som følger våkent med. Av verdens samlete svinekjøttproduksjon på 95,8 millioner tonn i 2008, hadde Kina alene 48 millioner tonn, altså halvparten av verdens svinekjøttforbruk.

 

Spiser annenhver gris i verden

 Flere europeiske land har allerede i mange år vært i godt inngrep med kinesisk svineproduksjon både kommersielt og forskningsmessig. Noen plutselig revolusjon mellom de to store handelsområdene står derfor ikke på trappene. Men kontaktene utdypes, og handelen utvides. Kinesernes mannsterke delegasjoner på europeiske husdyrmesser de siste åra har naturligvis blitt registrert med interesse i europeiske landbruksmiljøer. I mai arrangerer kinesiske husdyrprodusenter selv en stor messe i Sichuanprovinsen (se Svinejournalen side 42), hvor de håper å trekke til seg både europeere og andre.

 

Vil øke produktiviteten

 Selv om Kina er verdens største produsent av svinekjøtt, så er verken importen eller eksporten av svinekjøtt til og fra landet særlig stor. Det som importeres kommer særlig fra Europa og nord- Amerika. Men genetikk har lenge vært eksportert til Kina fra flere euorpeiske land.

 

Presidenten i den kinesiske husdyrorganisasjonen CAAA, mr. Zhang Baowen, sa det slik i sitt innlegg på grisetoppmøtet; – Vi begynner å få mange dyktige og store produsenter etter hvert. Men vi erkjenner at kinesisk svineproduksjon sett under ett fortsatt holder for lavt faglig nivå. Våre gamle grisetradisjoner er nå under press. Urbaniseringen går raskt, og mange gamle svineprodusenter har nå blitt forbrukere av svinekjøtt i stedet. Prisene på livdyr og fôr har økt mye. Myndighetene støtter svineproduksjonen, men de økte fôrprisene på mais og soyabønner skaper problemer for mange. Det samme gjør produksjonssykdommer som PRRS, som vi fikk i 2006. Nøkkelen ligger i å øke produktiviteten i svineproduksjonen. Lavere fôrforbruk og bedre helse står høyt på ønskelista vår. Derfor trenger vi blant annet europeiske know-how i den globale fôrkrisa. Men det blir stadig flere store kombinertprodusenter i Kina, og strukturutviklingen går raskt. Et åpent Kina ønsker bedre samarbeid i denne viktige kjøttproduksjonen med andre land, sa mr. Zhang Baowen.

 

 EU taper markedsandeler

-EUs produksjon av svinekjøtt er til sammenlikning 22 millioner tonn (27 medlemsland). EUs produksjon har vært ganske stabil, men vi ser nå at svinekjøttproduksjonen vokser i andre deler av verden, først og fremst Kina og Brasil. Det betyr at Europa taper markedsandeler, sa internasjonal direktør Knud Buhl i Danish Meat Association.

 

 

Det er særlig smågrisbesetningene i store griseland som Spania og Polen som trekker ned. Prognosen for EUs svinekjøttproduksjon i år er minus tre prosent. – Grunnen til at det ikke er vekst i det europeiske markedet er at vi har et modent marked, og at det er vanskelig å øke mer i eksportmarkedene. Miljøkrav, dyrevelferdskrav, høyere matsikkerhetskrav og avvisning av GMO er faktorer som virker begrensende. Det er vanskeligere å få tak i fôrråvarer som er egnet, sa Buhl. Sjøl representerer han verdens største griseeksporterende land, Danmark. 90 prosent av den danske produksjonen, 1,9 millioner tonn, eksporteres til 130 forskjellige land, først og fremst til England, Japan og USA. De andre største eksportørene av svinekjøtt i verden er henholdsvis Canada, USA og Brasil. Men den danske kontakten med Kina består i mer enn eksport av svinekjøtt.

 

Også når det gjelder avl, genetikk og slakterikompetanse er mange samarbeidsprosjekter i gang. På genetikksida er kanskje det kinesisk-danske «Sino- Danish Porcine Genome Prosjekt» det mest kjente. Det er imidlertid ikke alle deler av grisen som går til Kina. Det er forskjellige preferanser i øst og vest. Til Kina eksporterer danskene mange biprodukter av grisen som for eksempel ører, labber, hjerter, levre, og mager. Som kjent er det slik i europeiske og amerikanske markeder at kjøttprosenten er mest interessant. Her har biproduktene bare marginal interesse.