Stikkord:
EU støtter svinekjøttlagring
Den 27. januar besluttet EU å innføre økonomisk støtte til bedrifter som lagrer svinekjøtt.
Slik vil EU hjelpe svinebransjen ved å innføre midlertidig finansiering av svinekjøtt til det blir bedre tider for salg. Landbrukskommisær Dacian Ciolos sier at ordningen trådte i kraft uka etter beslutningen, og EU skal støtte virksomheter som lagrer kjøtt i en periode på tre til fem måneder. Beløpet avhenger av type utskåret kjøtt, og lengden av lagringen. Etter endt lagring skal kjøttet igjen selges til europeiske forbrukere eller eksporteres. Kommisjonen kan beslutte å forlenge lagringsperioden hvis markedssituasjonen krever det. Svinesektoren i EU har slitt etter den kraftige økningen i fôrprisene. Situasjonen ble ikke bedre av fôrskandalen med dioksin i Tyskland som fikk avregningsprisene til å falle enda mer. Forrige gang EU hadde en lagringsordning (2007/2008) ble 100 000 tonn kjøtt lagret, og det ble utbetalt 37 millioner euro i støtte. Et nytt rådgivende utvalg skal vurdere forholdene i svinebransjen på lengre sikt.