Publisert: 11.12.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

En jungel av leveringsbetingelser


En jungel av leveringsbetingelser

 

Det er slett ikke bare jordbruksavtaler og målpriser som er viktig for bondens økonomi. Særlig gjelder dette for produsenter av svin- og fjørfekjøtt. Vi vet fra før at kvalitet, markedsforhold og betalingsvilje er avgjørende.

For bonden er det også en tredje faktor som blir stadig viktigere; leveringsbetingelsene.

Vi viser i dette nummeret av Svin at en stor smågrisprodusent i dag faktisk kan få ei årslønn i ekstra betaling bare ved å utnytte mulighetene i ulike kjøperes leveringsbetingelser. Det er veldig mye penger, og det påvirker naturligvis bunnlinja i regnskapet hos den enkelte produsent kraftig. Jo større salgsproduksjon, jo viktigere

blir gode leveringsbetingelser. I mange tilfeller avgjør dette bondens valg av råvarekjøper. Konkurransen fungerer med andre ord også i denne delen av markedet.

En jungel av forskjellige vilkår lanseres, og det blir vanskelig for bonden å sammenlikne. De minste produsentene får som regel se lite til puljetillegg, kvantumstillegg og bonuser. De minste er også de som relativt sett belastes sterkere med stoppavgifter og lignende. Enkelte leverandører snakker om kostnadsbetinget avregning. Det skal lønne seg å opptre rasjonelt for kjøper, og det er naturligvis forståelig. Andre leveringsbetingelser begrunnes kanskje strategisk eller konkurransemessig, som for eksempel at du får bonus av overskuddet, kvantumsbonus eller liknende. På godt norsk betyr ikke dette annet enn at de som har solgt mest, og levert varene sine på en rasjonell måte, også er de som får de største stykkene av bonuskaka.

For kjøttselgeren er det bra at det er sug i markedet etter kjøtt, og at kjøttkjøperne konkurrerer om deres gunst. Men vi tror begge parter i det lange løp er tjent med et enklere, åpnere og mer oversiktlig konkurransebilde.