Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Dette bør du vite om kjøtt og fett

Visste du at rent kjøtt består av 75 prosent vann, 20 prosent protein og to til fem prosent fett ? Rent kjøtt har også vitaminer, mineraler og sporstoffer med høy utnyttelsesgrad.


Dette bør du vite om kjøtt og fett

Visste du at rent kjøtt består av 75 prosent vann, 20 prosent protein og to til fem prosent fett ? Rent kjøtt har også vitaminer, mineraler og sporstoffer med høy utnyttelsesgrad.

Fett er et energigivende næringsstoff. Ett gram fett gir ni kilokalorier. Det er lett å glemme at vi faktisk trenger fett. Fettet gir energi, gunstige fettsyrer, fettløselige vitaminer og smak.

                                   

 Kjøtt er ikke verst

Mange er redd for at kjøtt er noe av det feteste en kan ha i seg, men det stemmer ikke. De største fettkildene i kosten er spisefett (margarin og annet spisefett) med 28 prosent. På neste plass kommer meieriprodukter inkludert smør. 25 prosent av fettet kommer fra slike produkter. På tredje plass kommer kjøtt og kjøttprodukter med 21 prosent av fettkildene i kostholdet vårt. Kjøtt inkluderer alt fra de edleste, magreste råvarene til bearbeidete kjøttprodukter med ganske høyt fettinnhold. Hvis du vet hvilke kjøttprodukter som har mye, og hvilke som har lite fett blir det lettere å velge.

 

Tre kategorier

Fettet kan deles inn i tre kategorier.

Finfordelt fett finnes i musklene, for eksempel i flatbiff, som har minimalt med fett, og entrecôte som har noe mer fett.

Synlig fett er fett som ligger utenfor musklene, som for eksempel på en svinekotelett med fettrand. 70 prosent av forbrukerne oppgir at de skjærer bort alt synlig fett og lar det ligge igjen på tallerkenen.

Usynlig fett snakker vi om når det er blandet inn fett i kjøttvaren, altså noe du ikke kan skjære bort. Eksempler på slike produkter er pølser, farser og kjøttdeiger.

 

Trekker ikke til seg fett

Når du steker kjøtt i panne eller bruker annen varmebehandling trekker ikke rent kjøtt til seg fett. Med rent kjøtt mener vi her kjøtt som ikke er bearbeidet og tilsatt stivelse, slik det er i farse, pølser og lignende. Det er faktisk det motsatte som skjer. Dette kalles fettavsmelting, skriver Opplysningskontoret for kjøtt. Jo fetere kjøttet er, jo mer fett smelter ut. Derfor er det forskjell på fettavsmelting fra kjøttdeig og bacon. Når du steker 100 gram bacon er det for eksempel ikke mer enn rundt 30 gram igjen når det er ferdig stekt. Fettmengden er betydelig redusert, og ligger gjerne igjen i og rundt stekepanna, på brilleglassene og på tøyet.

 

Ikke bare mettet fett

Enda en myte som kan avlives; det stemmer ikke at fett fra kjøtt fra dyr med fire ben bare inneholder mettet fett. For svinekjøtt er andelen umettet fett rundt 60 prosent, akkurat som i kylling og kalkun. For storfe og lam er andelen umettet fett rundt 40 prosent av det totale fettinnholdet.

 

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt Mer info på matprat.no