Publisert: 19.01.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Bioforskning for 40 millioner

Forskning som forlenger livet til oksesædceller etter kunstig inseminasjon kan bli forsøkt overført til gris.


Bioforskning for 40 millioner

Forskning som forlenger livet til oksesædceller etter kunstig inseminasjon kan bli forsøkt overført til gris.

SpermVital AS er et Hamarbasert bioteknologiselskap som har fått innvilget tre søknader om statlige forskningsmidler for å videreutvikle sin patenterte teknologi som forlenger livet til sædceller etter kunstig inseminasjon. Totalrammen for prosjektene, som skal strekke seg over tre-fire år, er på 40 millioner kroner.

– Det er ganske unikt at SpermVital har fått innvilget tre søknader på ett år når vi vet hvor skarp konkurransen er om offentlige forskningsmidler, sier selskapets forskningsleder professor Elisabeth Kommisrud. Hun har arbeidet med utviklingen av teknologien i 15 år og leder nå selskapets forskerteam på sju medarbeidere. Nå må hun ansette flere.

SpermVital AS er et datterselskap av Geno og fikk sine første ansatte for tre år siden. Den patenterte teknologien som benyttes for å forlenge livet til sædceller benyttes i dag på storfesæd. Teknologien øker muligheten for å få kyrne drektige, noe som har stor økonomisk betydning i melk- og storfekjøttproduksjon. Selskapets kunder er internasjonale avlsselskaper, og teknologien er i dag i bruk i en rekke europeiske land.

Årlig foretas det nesten 200 millioner inseminasjoner på storfe på verdensbasis, og det er dette som representerer selskapets markedspotensial. I tillegg foretas det nesten like mange inseminasjoner på gris, og den siste prosjektsøknaden selskapet har fått innvilget går på overføring av teknologien til nettopp gris. SpermVital AS vil samarbeide med både Sintef og Norsvin i det videre arbeidet på gris.