Publisert: 25.10.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Bekymring i blikket

Danske svineprodusenter har ikke mye å se fram til. De ser ennå ikke slutten på den 13 år lange krisen. I beste fall kan svinenoteringen nærme seg 10 kroner kiloen mot slutten av 2016.


Bekymring i blikket

Danske svineprodusenter har ikke mye å se fram til. De ser ennå ikke slutten på den 13 år lange krisen. I beste fall kan svinenoteringen nærme seg 10 kroner kiloen mot slutten av 2016.

Herning, Danmark Det er lenge til. For en del vil det være for lenge. Flertallet har blodrøde tall på bunnlinjen, og de fikk ingen håp om at utviklingen kommer til å snu med det første. – Med den produksjonsmengden vi ser foran oss, og med de utsikter vi har, venter vi at svinekjøttprisene i 2016 fortsetter på et nivå som ligger 50 øre per kilo lavere enn produsentenes gjennomsnittlige produksjonsomkostninger, sa Karsten Flemin. Han er markedsanalytiker ved Landbrug & Fødevarer.

 

Har tapt milliarder

For hele bransjen svarer dette til et tap på 900 millioner kroner. Det som gjør situasjonen ekstra vanskelig er at dette har vart ved i svært mange år, faktisk helt tilbake til begynnelsen av 2000-tallet. Siden 2003 har svineprodusentene faktisk bare i 2006 hatt overskudd, og det var bare dette året. For svinenæringa som helhet snakker vi om mange milliarder kroner i tapte inntekter. I praksis er det derfor banker og kredittinstitusjoner som i praksis driver og styrer en rekke danske svineproduksjonsbedrifter. 2014 skulle ha blitt året da alt snudde. Året før la ting seg pent til rette, men så kom Ukrainakrisen, og Putin stengte grensene for import. I tillegg har produksjonen økt sterkt i viktige land som danskene konkurrerer med. Det har rammet dansk svinenæring hardt. Selv om de er godt etablert i en rekke eksportmarkeder, har likevel ikke framgang i enkelte markeder greid å veie opp for det tapte.

 

Men noen tjener grovt

Men noen tjener svært gode penger på svineproduksjon, først og fremst Russland, USA, Canada og Brasil. De har tjent svært gode penger både i 2014 og langt inn i 2015. Produksjonen er dermed skrudd opp, og det har bidratt til å presse prisene på de eksportproduktene som dansk svinebransje er så avhengig av. Produksjonsøkningen ventes å fortsette i 2016. Dette betyr at det i år settes ny rekord i verdens svinekjøttproduksjon med 111,5 millioner tonn, og det blir ikke mindre i 2016. Presset mot de danske prisene har ikke blitt lettere av at svineproduksjonen i EU ser ut til å vokse med to prosent i år. Spania har sterk vind i seilene, og kjøttindustrien i Spania har også kommet langt i å bruke roboter og drive en moderne og effektiv kjøttindustri. Men også andre europeiske land driver godt. Svineproduksjonsbedriftene blir stadig større, og mange hever den årlige produktiviteten med opp mot to prosent. Dermed hjelper det ikke at mange mindre produsenter i europeiske land stenger dørene og legger ned.

 

Den globale boomen

Slik ser den forventede veksten i svineproduksjonen ut i henholdsvis 2015 og 2016:

USA           8%     1%

Russland     5%     6%

Brasil          2%     2%

Canada       2%     2%

EU              2%     0%