Publisert: 30.09.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Ansvarsforskyvning

Det pågår for tida en ansvarsforskyvning som urettmessig treffer LA-MRSA-rammete svineprodusenter hardt på to forskjellige måter.


Ansvarsforskyvning

Det pågår for tida en ansvarsforskyvning som urettmessig treffer LA-MRSA-rammete svineprodusenter hardt på to forskjellige måter.

Den første er helt åpenbar, og den har med økonomi å gjøre. Staten erstatter riktignok tap av dyr hvis Mattilsynet har fattet vedtak om nedslakting. Også deler av saneringskostnadene dekkes, men her har mange berørte produsenter erfart at de blir sittende med en stor del av regninga selv. Produksjonstapet er for mange veldig stort, og her er det også snakk om bare delvis dekning fra myndighetenes side. Landbruks- og matministeren forsøkte å trøste de rammete i stortingets spørretime ved å si at «gjennom private forsikringsordninger vil det normalt være mulig å redusere tapene ytterligere».

I dette Svin kan du lese at landbrukets største forsikringsselskap varsler en dobling av premiene for sjukdomsdekning til svineprodusenter om problemet fortsetter som nå. Den premieøkningen er det svinebøndene sjøl som betaler. Produsentenes kostnader blir altså ikke redusert, snarere tvert i mot. Og dette skjer selv om de ikke har fått syke dyr eller tap i produksjon som følge av LA-MRSA. Dette skjer fordi en liten gruppe husdyrprodusenter må være med å finansiere en uforholdsmessig stor del av allmennhelsetryggheten hos folk i Norge.

Den andre måten svineprodusentenes rammes på har med skjev faktaformidling å gjøre. Det er ikke husdyrbøndene som pøser ut antibiotika i Norge. Hvis noen gjør det, så er det helsearbeidere og mennesker i humanmedisinen. Hele 87 prosent av det samlete antibiotikaforbruket i Norge på nesten 60 tonn går til mennesker. Bare en tiendedel av forbruket går til kjæledyr og husdyr, og ingen vet riktig hvor stor økningen til kjæledyr har vært. Men folkehelsemyndighetenre bekrefter at bruken av bredspektrete antibiotika har økt sterkt nettopp her.

Men denne informasjonen er det ikke mange forbrukere som har oppfattet. De har med egne øyne lest og hørt at det er inntak av kjøtt fra kyllinger og svin som er farlig når det gjelder antibiotikaforbruk og resistens i Norge. I manges øyne er dette «verstingbransjen».

Det er litt for mange som har unnlatt å stå opp mot dette. Landbruket har tatt sin del av ansvaret i denne saken, og vel så det. Nå er det jammen på tide at fagfolk, politikere, mediefolk og ansatte i helsevesenet som vet bedre plasserer hovedproblemet og ansvaret der det hører hjemme.