Grisenæringa samles til fest Gris i 2025 blir årets største begivenhet for norsk svineproduksjon. Fylkesleder Alf Eivind Myren i Norsvin Agder leder hovedkomiteen og lover allsidig fagprogram, festkveld, prisutdelinger og fokus på de unge.
Velkommen til SVIN.NO Du sitter kanskje med den første utgaven av vårt nydesignede magasin i hånda? Eller så er det på vei i postkassa akkurat nå. Uansett: Nå er både papirutgaven og nettsiden totalfornyet!
Gris på bunn i jordbruksoppgjøret Jordbruksoppgjøret for 2025–2026 er klart – og for svineprodusentene er det lite å juble for. Med bare 2200 kroner i inntektsvekst per årsverk kommer gris dårligst ut av alle produksjoner. Når kostnadsøkningene tas med, innebærer dette i praksis en realnedgang.
Svinebøndene på lønnsomhetstoppen Svineprodusentene er blant de mest fornøyde med lønnsomheten i årets Landbruksbarometer. Hele 67 prosent av svinebøndene oppgir at de har ganske eller veldig god lønnsomhet – og topper dermed listen blant alle produksjonsretninger.
Marginalt for svineprodusenten Statens tilbud i årets jordbruksforhandlinger ble lagt fram 7. mai, og det ble raskt møtt med kritikk – spesielt fra ammeku- og saueholdet, som har de laveste inntektene i næringen. For svineprodusentene er det derimot små økonomiske forskjeller mellom statens tilbud og jordbrukets krav.
Smågrismesterne på Rudshøgda Ekteparet Harald Gropen og Elisabeth Aspelund Gropen topper Ingris-statistikken for smågrisproduksjon i 2024. På gården Løykje i Løkendalsvegen, midt i Prøysenland ved gamle Furu skole, leverer de smågris og livdyr i verdensklasse.
Best andre år på rad Elisabeth Berg og Hans Martin Landstad er best på slaktegris for andre år på rad. Nytt grisehus med etetidsstrying og ekstra god plass både i bingen og i troa bidrar trolig til de gode resultatene.
Stålkontroll fra "operasjonsrommet" På to år har Anne Bjørg (31) og Tor Inge Ravndal (30) blitt blant landets beste svineprodusenter – med stålkontroll og moderne teknologi kapret de sjetteplassen på purketoppen i Ingris for 2024.
Yoghurt, saltbalanse og gode purker I 2023 var de nummer to. I 2024 kom de helt til topps. Resultatet er 37 beregna avvente smågris per purke. Ved hjelp av både yoghurt, saltbalanse, first feeder, ekspandatfôr, fødselsfôr og stor arbeidsinnsats går Tonje Fjetland i Suldal helt til topps blant purkebesetningene i Ingris.
De beste besetningene De beste besetningene i Ingris leverte gode resultater i 2024. Mange av besetningene har vært på topplistene tidligere, men det er også noen nykommere. Bak resultatene til disse besetningene ligger det mye arbeid og et godt management, og flere av dem oppnådde resultater vi ikke har sett tidligere.
Svinebøndene på lønnsomhetstoppen Svineprodusentene er blant de mest fornøyde med lønnsomheten i årets Landbruksbarometer, som ble lagt fram av AgriAnalyse 6. mai. Hele 67 prosent av svinebøndene oppgir at de har ganske eller veldig god lønnsomhet – og topper dermed listen blant alle produksjonsretninger.
Kraften i detaljene For første gang i historien passerer vi 30 beregna avvente smågris per årspurke på landsbasis. Det er en milepæl verdt å feire – som viser hva målrettet avlsarbeid, godt management og utrettelig innsats fra dyktige svineprodusenter kan resultere i.
Første gang over 30 beregna avvente per årspurke Fremgangen for purkene fortsetter og i 2024 endte antall beregna avvente per årspurke for første gang over 30 smågris. Tilveksten i smågrisperioden har også økt. Samtidig ser vi at dødeligheten går ned i alle ledd; både i dietida, smågris- og slaktegrisperioden.
Kjøttprosent i fokus I løpet av de siste 25 årene har det skjedd en betydelig utvikling i kjøttprosent. Statistikk fra Animalia viser at den gjennomsnittlige kjøttprosenten i år 2000 var 54,9 prosent, mens den i 2024 var 60,5 prosent.
Balansegjødsling – er det en mulighet? Balansegjødsling er lansert som en mulighet i ny forskrift. Ved å sette opp et positivt fosforregnskap for gården er det mulig å gjødsle mer fosfor enn nye standardgrenser. Men er dette en mulighet i praksis?
Dick Hordijk i gang som ny toppsjef i Topigs Norsvin Dick Hordijk har nå formelt tiltrådt som konsernsjef i Topigs Norsvin, og startet sin nye rolle 31. mars 2025. Han kom fra stillingen som administrerende direktør i Royal Agrifirm Group, et nederlandsk bondeeid kooperativ som utvikler og selger landbruks-, fôr- og spesialløsninger over hele verden.
Ulovlighetsoppfølging av brygger Etter plan- og bygningsloven § 32-1 har kommuner plikt til å forfølge lovovertredelser. Bare lovovertredelser av mindre betydning kan kommunene avstå fra å forfølge.
Mindre utslipp og bedre økonomi Bedre proteineffektivitet er bra for klimagassutslipp, ressursutnyttelse og bondens økonomi.
Dømt til fengsel etter grov dyrevelferdssak En svinebonde fra Verdal i Trøndelag er dømt til ett år og fire måneders ubetinget fengsel for grov og langvarig mishandling av over 1.800 griser. Ifølge dommen i Trøndelag tingrett har dyrene levd under alvorlige forhold, med omfattende mangel på fôr, helseoppfølging og plass.
Må sanere etter dioksinfunn Vestøl gård i Agder har en svinebesetning som går ute. Funn av dioksin gjør at de nå må avlive besetningen og destruere kjøttet. Og det er eieren som må bære tapet.
Få støtte for kurset "Stolt Svinebonde" Har dere gjennomført studiekurset "Stolt Svinebonde"? Da kan dere få kursstøtte gjennom Studieforbundet Næring og Samfunn!
Bedre dialog og økt kunnskap Norsvin gjennomførte i januar og februar kursdager for Mattilsynets inspektører i flere regioner.
Nordmenn elsker svin Hele 77 prosent av nordmenn spiser svinekjøtt jevnlig til middag, viser MatPrats ferske holdningsundersøkelse gjennomført av Kantar.
Nye fødebinger på 7,5 m2 Med ny dyrevelferdsmelding vil det komme krav om minimum 7,5m2 store fødebinger. Men dette gjelder nye grisehus. Kravet på 7,5 m2 må også inn ny forskrift og det kan ta et par år før kravet dermed blir gjeldene.
0,03 % Det er bra at det store tallet denne gangen er lavt...for: Det er stort at av totalt 3 002 undersøkte lymfeknuteprøver, ble Salmonella påvist i kun én prøve i 2023.
Stort engasjement under Norsvins årsmøtedebatt Årsmøtedebatten ble preget av stort engasjement og tydelige innspill fra tillitsvalgte og medlemmer over hele landet. Diskusjonen dreide seg særlig om avlsstruktur, SPF-omstilling, framtidige investeringer og genetisk utvikling.
Verdiskapning i alle ledd På Norsvins årsmøte presenterte administrerende direktør Olav Eik-Nes en oversikt over nøkkelaktiviteter fra 2024 som har bidratt til å skape verdier for Norsvins eiere. Økonomi, avl, teknologi, eksport og politikk stod sentralt i gjennomgangen.
Tre på årsmøtet Hva synes deltakerne om årets årsmøte i Norsvin? Vi tok en runde på Scandic Hamar og spurte tre representanter fra ulike deler av landet om inntrykkene deres.
Egeland gjenvalgt som styreleder i Norsvin Per Inge Egeland fra Rogaland fortsetter som styreleder etter solid støtte på årsmøtet i Norsvin.
Dyrevelferd begynner med kunnskap og refleksjon Vi vet mye mer om grisens atferd og behov nå enn for bare noen år siden, og dette viktige fagfeltet utvikler seg stadig.
Danmark satser på Biogass – Biogass gjør verden til et bedre sted. Vi må bare fortelle det til flere mennesker, sa styreleder for Biogass Danmark på en nordisk biogass-konferanse i høst.
Nøkkelen til produktive og holdbare dyr Hvordan kan målrettet fôring av rekruttpurker bidra til bedre fruktbarhet, helse og økonomi i svineproduksjonen? Nye anbefalinger fra Felleskjøpet Rogaland/Agder peker på at en balansert fôringsstrategi er avgjørende for å sikre purker med lang levetid og høy livstidsproduksjon.
Organisering og drift av private veier I veglova skilles det mellom offentlige og private veier. Offentlige veier driftes av det offentlige på ulike plan: Statlig, fylkeskommunalt og kommunalt. For private veier finnes det ingen slik offentlig drifter og regulator.
Norsvin med tydelige krav Norsvin har utarbeidet innspill til årets jordbruksforhandlinger. Svineprodusentenes inntekter avhenger hovedsakelig av markedet, men oppgjøret påvirker fortsatt kostnader og vilkår. Norsvin etterlyser forutsigbare rammevilkår og tiltak som ikke påfører produsentene økte utgifter.
Ny gjødselforskrift gir utfordringer For satellitter i purkering blir krav om spredeareal mer enn tredoblet i ny gjødselforskrift. Men dette er kanskje ikke nok. Ole Martin Haugen i Ullensaker tror utfordringene med ny gjødselforskrift er større enn mange tror.
Strengere krav i ny gjødselforskrift Den nye forskriften innebærer redusert fosforgjødsling, strengere krav til spredeareal for husdyrgjødsel, kortere spredeperiode, samt økt krav til lagerkapasitet, gjødseljournal og dokumentasjon.
Kamp om husdyrgjødsla Det satses på biogass i Norge. På Jæren og på Skogn i Trøndelag er det store anlegg som gjelder. I resten av landet er oppskriften mindre og mellomstore fellesanlegg. Og på Jæren er det kamp om å sikre seg avtaler med bøndene.
Biogass - en gunstig løsning? Fem gårdbrukere i Ringsaker har sammen med landbrukskontoret i kommunen dannet gruppen "Biogass Ringsaker". Målet er å være et kontaktledd mellom gårdbrukere og biogassaktører.
Duroc-forskning gir ny innsikt Veterinærstudenter fra Ungarn har undersøkt hvordan TN Duroc-avkom presterer sammenlignet med andre farlinjer. Forskningsresultatene kan ifølge studentene få betydning for avlsvalg og produksjonsstrategier.
På Hedmarken satses det også på biogass Bønder på Hedmarken har tatt store steg i biogass-satsingen, og det forholdsvis nyetablerte selskapet Robe AS spiller en sentral rolle i utviklingen. Med støtte fra Innovasjon Norge, Næringsfondet i Stange kommune samt Romedal- og Stange Almenning, jobber de for å realisere et biogassanlegg i regionen. Prosjektleder Sverre Lang-Ree mener dette kan bli et viktig løft for landbruket.
Biogass – en gunstig løsning? Fem gårdbrukere i Ringsaker har sammen med landbrukskontoret i kommunen dannet gruppen "Biogass Ringsaker". Målet er å være et kontaktledd mellom gårdbrukere og biogassaktører.
Satser på TN Duroc CUS i det østlige Kroatia er landets største seminstasjon og har i dag en nær monopolstilling på det nasjonale markedet. Selskapet har over 200 råner og produserer rundt 200 000 sæddoser årlig.
Strengere gjødselforskrift gir bonden utfordringer Ny gjødselforskrift er vedtatt, og den vil få konsekvenser for mange norske svineprodusenter. Forskriften innebærer blant annet strengere krav til fosforgjødsling, redusert spredefrist på høsten og skjerpede krav til lagerkapasitet.
Ungarsk svinenæring i medvind – men utfordringer truer Ungarn satser på effektiv produksjon, subsidier og sykdomsforebygging for å styrke svinenæringen. Men ASP, importpress og EU-reguleringer skaper usikkerhet.
Oppsigelse og avslutning av bruksrettigheter til fast eiendom En bruksrett kan bestå av rett til å bruke en annens eiendom på en nærmere bestemt måte. Det kan være veirett, rett til å hente vann i naboens brønn eller ha brygge, naust eller annen bygning på en annens eiendom.
- En lidenskap å jobbe med dyr På Varhaug i Hå kommune driver Monika Bratland og Cato Aarsland foredlingsbesetning på landsvin. I høst vant de foredlingsbesetningsoppgjøret. Vi dro til Rogaland for å lære mer om avlsarbeidet på Bratland gård.
Gjensidige gir bedre dekning for SPF Gjensidige endret fra nyttår sin husdyrforsikring. Det betyr bedre dekning for produsenter med SPF-status. Samtidig blir det en begrensning i dekning ved APP-utbrudd i konvensjonelle besetninger. Det er også nytt at Eika og Fremtind forsikring har fusjonert. Selskapet blir nest størst på landbruk.
Storskala testgård for fôrproduksjon Den tyske fôrprodusenten Sano har gjennomgått en betydelig utvikling fra å betjene små gårder til å drive en avansert testgård for utvikling av fôr.
Slik foregår logistikken For avls- og reproduksjonsrådgiver Ivett László handler hverdagen om alt fra å planlegge import av avlsråner fra Norge og Frankrike til å sikre at sæd-distribusjonen flyter knirkefritt ut til produsentene.
Sikter mot dobling i Sentral-Europa Topigs Norsvin Central Europe (TNCE) opplever vekst i en region der svineproduksjonen både har store muligheter og krevende utfordringer.
Høyteknologisk seminstasjon I den sørlige delen av Ungarn, ikke langt fra bredden av Donau ved byen Mohács, finner vi KANTEL. En seminstasjon som av daglig leder István Straub beskrives som en «romstasjon» for råner.
Storskalaproduksjon med norsk genetikk I den sørøstlige delen av Ungarn, nær byen Békéscsaba, finner du den nyeste svinegården til Hage – en av de største og viktigste produsentene i NAGISZ Group. De har gjort betydelige investeringer i Topigs Norsvingenetikk, moderne fôringsstrategier og nye løsninger for å forbedre dyrevelferden.
- Valgte fra øverste hylle I januar fikk Norsvin celebert besøk da statsminister Jonas Gahr Støre la turen innom Delta Norge. Som han selv uttrykte det, han hadde «valgt fra øverste hylle» da han under sitt besøk i Innlandet kun prioriterte to bedrifter.
Den største trusselen mot dyrevelferden Dyrevernalliansen hold nylig et seminar om dyrevelferd. De kalte det 10- årets viktigste seminar om dyrevelferd. Bakgrunnen er den nye dyrevelferdsmeldinga som skal behandles i vår. Næringskomiteen legger fram sin innstilling i april. Før sommeren har vi trolig ei ny melding behandlet av Stortinget. Med ny regjering er utfallet mer usikkert.
Gris, fisk og forsøksdyr Stortinget skal i vår behandle ny dyrevelferdsmelding. Nylig holdt dyrevernalliansen seminar om dyrevelferd og meldingen. Gris og laks fikk mye oppmerksomhet.
Nytt fra Ingris Etter å ha brukt mye tid på purkedelen de siste årene har vi i år valgt å sette søkelys på tilvekstdelen i Ingris. Her er noe av det første som er på plass.
Nytt rotemateriale til gris Obio AS på Rudshøgda har nå et nytt produkt på gang til gris. Selskapet har akkurat satt i gang pyrolysemaskin nummer to, og med det også mulighet for etterbehandling av biokull.