Publisert: 08.11.2011 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– 10-15 prosent må ut

– Dette foredraget er et av de tyngste jeg har holdt. Gjennomsnittsøkonomien i svineproduksjonen er ikke god nok, og 10-15 prosent av produsentene vil ramle ut. De står overfor «mission impossible», sa Lindhart B. Nielsen.


- 10-15 prosent må ut

– Dette foredraget er et av de tyngste jeg har holdt. Gjennomsnittsøkonomien i svineproduksjonen er ikke god nok, og 10-15 prosent av produsentene vil ramle ut. De står overfor «mission impossible», sa Lindhart B. Nielsen.

Herning, Danmark Lederen i det danske Videncenter for Svineproduktion (VSP) la ikke skjul på problemene i sin årsmøtetale til hundrevis av danske svineprodusenter da de var samlet til årsmøte og svinekongress i Herning i slutten av oktober. For ei gruppe på 10-15 prosent av bøndene betyr insolvens og driftsunderskudd at det ikke er håp om å komme seg ovenpå. Nielsen sa at han speidet etter tegn til produksjonsnedgang i EU, og dermed muligheter for stigende priser. – De fem siste årene har produksjonen vært stabil, men vi har hatt røde tall på bunnlinjen til gjennomsnittsbesetningen. Det har vi aldri sett før. Den beste tredjedelen fikk noenlunde resultat i 2010, gjennomsnittlig 73 000 kroner for alle svinebedrifter, men det blir svakere i år. Framover ser imidlertid prognosene noe lysere ut, sa Nielsen. Noteringsprisen på svinekjøtt var DKK 9,33 i 2009. Den forventes å bli 10,29 i år, og prognosene sier 11,35 i 2013, altså en stigning på to kroner. Han sa at fôrprisene ikke ser ut til å falle, og karakteriserte fôrmarkedet som mer ustabilt enn kjøttmarkedet. Svinelederens oppfordring til produsentene var å delta i hele produksjonskjeden (kombinert produksjon). Han sa også at produksjon av hjemmelagd fôr til slaktegrisen ga 42 kroner ekstra i dekningsbidrag per slaktegris, og 23 kroner tilbake på bunnlinja etter avskrivninger, arbeid og energi.

– Ingen skam å slutte

– Det er ingen skam å slutte som svineprodusent. Det er større skam å ødelegge familiens framtidige liv ved ikke å stoppe i tide, sa Nielsen. Han la til at det finnes velkonsoliderte produsenter som står klar til å kjøpe opp de brukene som framover vil miste sine tidligere eiere. Sett i et tiårsperspektiv har dekningsbidraget vært 4987 kroner per årspurke og 165 kroner per slaktegris, vel og merke for den aller beste fjerdedelen av produsentene. Så potensialet er der.

 

Se på rentabiliteten

– Fokuser på rentabiliteten. Bruk driftsledelesespakker, og følg VSPs driftsmanualer i de ulike produksjonene. Følg kokeboken, og hold konsentrasjonen om økonomiske nøkkeltall. De som overlever vil se et kraftig løft i effektiviteten framover, sa VSP-lederen. Han minnet om at Danmark, Holland og Spania fortsatt har de laveste produksjonsomkostningene i Europa, og noteringsprisen ved danske slakterier er også blant de beste. Tyskerne er ikke så effektive svineprodusenter som de danske. En forventet vekst i Asias middelklasse på kanskje tre milliarder mennesker i åra framover vil også komme kjøttforbruket til gode. – Framtida er ikke så svart som den har vært, sa Lindhart B. Nielsen.